Πενταμερής συνάντηση ΥΠ.ΕΞ. στην Αίγυπτο για τη Λιβύη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πενταμερής συνάντηση ΥΠ.ΕΞ. στην Αίγυπτο για τη Λιβύη / 6 View / 07/01/2020

Το Κάιρο θα φιλοξενήσει συνάντηση των ΥΠ.ΕΞ. της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου, με αντικείμενο τη Λιβύη. Σε τζιχάντ καλεί ο στρατηγός Χάφταρ στη Λιβύη.
Έντονη διπλωματική κινητικότητα υπάρχει γύρω από το θέμα της Λιβύης, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στις οποίες πρωτοστατεί η Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει την αποστολή στρατευμάτων στην αφρικανική χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα (Δευτέρα) ότι το Κάιρο θα φιλοξενήσει την ερχόμενη Τετάρτη, συνάντηση των ΥΠ.ΕΞ. της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου, με αντικείμενο τη Λιβύη.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο, στη σύνοδο αυτή θα επιχειρηθεί να συζητηθούν τρόποι που θα αποσκοπούν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης της λιβυκής κρίσης, καθώς της αντιμετώπισης συνολικά της εκρηκτικής κατάστασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε τζιχάντ καλεί ο Χάφταρ
Την ίδια ώρα, ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ που ηγείται του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), κήρυξε τζιχάντ και κάλεσε τους πολίτες της χώρας να πάρουν τα όπλα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας για ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη κι ενώ ο στρατός του προωθείται προς την πρωτεύουσα Τρίπολη.

«Δεχόμαστε την πρόκληση, κηρύττουμε τζιχάντ και καλούμε στα όπλα», δήλωσε ο Χάφταρ, προτρέποντας όλους τους Λίβυους «άνδρες και γυναίκες, στρατιώτες και πολίτες» να πάρουν τα όπλα «για να υπερασπιστούν τη γη μας και την τιμή μας».

Επίσης, κατηγόρησε την Τουρκία πως ασκεί επεκτατική πολιτική και πως επιδιώκει να πάρει τον έλεγχο της βορειοαφρικανικής χώρας, η οποία κάποτε ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σημειώνεται ότι ο στρατός του Χάφταρ ανακοίνωσε σήμερα (Δευτέρα) πως κατέλαβε περιοχές γύρω από τη Σύρτη, συμπεριλαμβανομένης και της αεροπορικής βάσης αλ Καρνταμπίγια.

Η κατάληψη της Σύρτης θα συνιστούσε σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χάφταρ, καθώς η πόλη Σύρτη (που βρίσκεται στα παράλια της Μεσογείου, σχεδόν στη μέση της Λιβύης), ελέγχεται από δυνάμεις της διεθνούς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) της χώρας.