Πενταμερής για Κυπριακό: Λιγοστές προσδοκίες

by/ 0 Comments / 1 View / 26/04/2021

Μία φόρμουλα κοινά αποδεκτή από όλες τις πλευρές προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το Κυπριακό επιδιώκει ο γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη που αρχίζει αύριο στη Γενεύη. Οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα της τρέχουσας πρωτοβουλίας είναι ελάχιστες και εστιάζονται κυρίως στην αποφυγή του αδιεξόδου, που κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν θα ήθελε να χρεωθεί.

 

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν κάνει σαφές ότι θα προσέλθουν με τη δική τους ατζέντα, για λύση δύο κρατών με κυριαρχική ισοτιμία, θέση που αντίκειται στην εντολή που έχει ο γ.γ. του ΟΗΕ από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Κύπρος και η Ελλάδα επιδιώκουν οι συνομιλίες να συνεχιστούν από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, πριν από τέσσερα χρόνια, για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ η Μ. Βρετανία επιδίδεται σε άσκηση ισορροπιών για να διατηρήσει τα προνόμια που έχει ως εγγυήτρια δύναμη.

Στην πενταμερή διάσκεψη δεν θα συμμετέχει η Ε.Ε., καθώς η άρνηση της Τουρκίας και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ε. Τατάρ δεν κατέστη δυνατόν να καμφθεί παρά τις προσπάθειες ακόμη και του Ζ. Μπορέλ, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε. και η όποια λύση τεθεί προς συζήτηση θα πρέπει να είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Η Μ. Βρετανία δεν αρνήθηκε ευθέως τη συμμετοχή της Ε.Ε. σε ρόλο παρατηρητή, με την προϋπόθεση όμως ότι θα συμφωνήσουν όλα τα άλλα μέρη, ενώ ήταν γνωστή η άρνηση της Αγκυρας και του Ε. Τατάρ.

 

Το πρόγραμμα

Η εκπρόσωπος της Ε.Ε. Α. Εϊχοσρστ θα βρίσκεται στη Γενεύη μόνο τη δεύτερη μέρα των εργασιών της διάσκεψης και θα μπορεί να έχει μόνο διμερείς επαφές με κάθε πλευρά ξεχωριστά, εφόσον το επιθυμεί και η άλλη πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Εξωτερικών στην επικοινωνία που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε στις επόμενες συζητήσεις να διασφαλιστεί η συμμετοχή της Ε.Ε.

 

Το αρχικό πρόγραμμα για τις εργασίες της διάσκεψης προβλέπει ότι το απόγευμα της Μ. Τρίτης ο Α. Γκουτέρες θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ν. Αναστασιάδη και τον Ε. Τατάρ και το βράδυ θα παραθέσει δείπνο προς τους επικεφαλής των δύο κοινοτήτων και τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών εγγυητριών χωρών (Ελλάδας, Τουρκίας, Μ. Βρετανίας). Το πρωί της Μ. Τετάρτης θα γίνει η ολομέλεια των αντιπροσωπειών και θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις του Α. Γκουτέρες με τον Ν. Δένδια, τον Μ. Τσαβούσογλου και τον Βρετανό ΥΠΕΞ Ντομινικ Ράαμπ.

 

Στη συνέχεια θα έχει εκ νέου ξεχωριστές συνομιλίες με τον Ν. Αναστασιάδη και τον Ε. Τατάρ, μετά θα συνεδριάσει και πάλι η ολομέλεια των αντιπροσωπειών και η συζήτηση θα συνεχιστεί στο δείπνο. Το πρωί της Μ. Πέμπτης προγραμματίζεται νέος γύρος ξεχωριστών συναντήσεων του Α. Γκουτέρες με τον Ν. Αναστασιάδη και τον Ε. Τατάρ και αμέσως μετά τριμερής συνάντηση. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, η διάσκεψη θα ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της ολομέλειας των αντιπροσωπειών και τα συμπεράσματα που θα ανακοινωθούν από τον γ.γ. του ΟΗΕ.

 

Στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται συνέχεια της άτυπης διάσκεψης σε τεχνικό επίπεδο, δηλαδή μία νέα άτυπη διάσκεψη με την ελπίδα ότι θα προκύψει κάποια στιγμή συμφωνία για μια επίσημη διάσκεψη, σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο διαπραγματεύσεων για λύση εντός του πλαισίου των αποφάσεων του ΟΗΕ. Στη χειρότερη περίπτωση θα έχουμε μια επανάληψη του Κραν Μοντανά.

 

«Εμμονή στη θέση όπως εκφράζεται από τον Ε. Τατάρ αλλά και την Τουρκία σίγουρα οδηγεί σε αδιέξοδο», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης σε συνέντευξη στα «ΝΕΑ» και πρόσθεσε ότι αυτό που θέλει να ελπίζει «είναι ότι κατά τη διάρκεια της πενταμερούς θα καταλάβουν ότι δεν οδηγούνται πουθενά. Δεν οδηγούνται πουθενά νοουμένου ότι η εντολή του γενικού γραμματέα είναι να εργαστεί ώστε να βρεθεί μία λύση στη βάση της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεπώς, δεν μπορεί ούτε ο γενικός γραμματέας να βοηθήσει υπό αυτή την έννοια».

 

Δηλώσεις Δένδια

Σε ανάλογο πνεύμα και ο Ν. Δένδιας δήλωσε σε συνέντευξη στη «Realnews» ότι θα ήθελε να είναι αισιόδοξος ότι «θα βρεθεί τουλάχιστον ένας κοινός παρονομαστής για την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν το 2017» αλλά όπως επισήμανε είναι πραγματιστής και «δυστυχώς η τουρκική στάση καθώς και οι θέσεις της σημερινής ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας. Οι δημόσιες τοποθετήσεις τους βρίσκονται εντελώς εκτός του πλαισίου μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση, καθώς και εκτός του μοναδικού νόμιμου πλαισίου, όπως αυτό έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα».

 

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μ. Τσαβούσογλου στο περιθώριο της πενταμερούς στη Γενεύη, αλλά, όπως σημείωσε, δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής τέτοια συνάντηση. Ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε και στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά παράλληλα έχει διατυπώσει και τις απολύτως σαφείς θέσεις της οι οποίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στις αξίες που πρεσβεύουν ο Χάρτης του ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.» και «επ’ αυτού του πλαισίου δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις».

Efsyn.gr