Παραπομπή Τραμπ: Σύγκρουση στο Κογκρέσο από την πρώτη ημέρα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παραπομπή Τραμπ: Σύγκρουση στο Κογκρέσο από την πρώτη ημέρα / 4 View / 22/01/2020

Με σφοδρή αντιπαράθεση για τη διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η μαραθώνια πρώτη συνεδρίαση της Γερουσίας των ΗΠΑ για τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Τελικά, η Γερουσία απέρριψε σχεδόν όλες τις τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι Δημοκρατικοί ως προς τους κανόνες της δίκης, με κομματικά κριτήρια.

Μεταξύ αυτών και η τελευταία τροπολογία των Δημοκρατικών που θα καλούσε τον ανώτατο δικαστή της χώρας να αποφανθεί επί των προτάσεων κλήτευσης μαρτύρων και παρουσίασης εγγράφων. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με 53 κατά, έναντι 47 υπέρ.

«Θα έδινε αυτή την απόφαση σε μια ουδέτερη πλευρά», σχολίασε ο Άνταμ Σιφ, ο επικεφαλής της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αλλά ο Τζέι Σεκιουλόου, ένας από τους προσωπικούς δικηγόρους του προέδρου Τραμπ, απέρριψε άμεσα την πρόταση. «Αυτό δεν είναι ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Δεν υπάρχει ρήτρα διαιτησίας στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

Η Γερουσία διέκοψε τις εργασίες της για μερικές ώρες και αναμένεται να συνέλθει εκ νέου το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα Ουάσιγκτον).

Το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών αυτών είναι ένα πρώτο σημάδι μιας προδιαγεγραμμένης διαδικασίας υπέρ του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Καθώς ξεκινούσε η δίκη παραπομπής, ο επικεφαλής της ομάδας υπεράσπισης του Τραμπ έκανε λόγο για μια αβάσιμη προσπάθεια ανατροπής των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2016 και ένας Δημοκρατικός βουλευτής δήλωσε πως υπάρχουν «συντριπτικές» αποδείξεις παραβίασης.

Οι Δημοκρατικοί με το καλημέρα μίλησαν για «δίκη παρωδία» και «νοθευμένη διαδικασία», ενώ η νομική ομάδα υπεράσπισης του Ρεπουμπλικανού προέδρου χαρακτήρισε «συνταγματικά άκυρη» τη διαδικασία και μεταξύ άλλων τόνισε πως: «η Γερουσία πρέπει ταχέως να απορρίψει αυτά τα ελλιπή άρθρα παραπομπής και να αθωώσει τον πρόεδρο».

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί αφορούν την κατάχρηση των προεδρικών εξουσιών και την παρακώλυση του Κογκρέσου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται ότι έχει διαπράξει κάτι παράνομο και περιγράφει την όλη διαδικασία, ως μία κομματική φάρσα, προκειμένου να μην εκλεγεί για δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου.