Παραλλαγή Όμικρον / Πανδημία μέσα στην πανδημία

by/ 0 Comments / 4 View / 21/12/2021

Τα καλά με τα κακά νέα εναλλάσσονται σε σταθερή βάση από τότε που ξέσπασε η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Είναι κι αυτό ένα από τα χαρακτηριστικά του θρίλερ. Η ανησυχία για την πορεία του νέου κύματος μολύνσεων που δοκιμάζει ιδιαίτερα την Ευρώπη και τις ΗΠΑ εντείνεται. Ο άμεσος κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές επανέρχεται. Το ίδιο και η αβεβαιότητα για την καθημερινότητα και την οικονομία.

Τα χρηματιστήρια βίωσαν χθες ένα νέο γερό ταρακούνημα καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η Όμικρον παραμένει ο μεγάλος άγνωστος της περίπλοκης εξίσωσης της πανδημίας.

Μετοχές και πετρέλαιο υποχώρησαν, οι απώλειες για τον ευρωπαϊκό δείκτη και εκείνον του Λονδίνου ήταν 1,9% και 1,8% αντίστοιχα, αρνητικές επιδόσεις που αντιπροσωπεύουν χαμηλό δύο εβδομάδων.

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε άδεια για τη χρήση στην Ε.Ε. ακόμη ενός εμβολίου κατά της Covid-19, του πέμπτου κατά σειρά. Είναι το Nuvaxovid από την αμερικανική φαρμακευτική Novavax. Οι κλινικές μελέτες σε Μεξικό και Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν υψηλή αποτελεσματικότητα, της τάξης του 90,4%. Η αντίστοιχη στη Βρετανία έδειξε αποτελεσματικότητα 89,7%. Έναντι της Όμικρον τα δεδομένα είναι για την ώρα περιορισμένα.

Για το εμβόλιο της Moderna πάντως υπάρχει μια πρώτη καλή εικόνα. Η ενισχυτική δόση του φαίνεται ότι προσφέρει προστασία και έναντι της νέας παραλλαγής. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως δύο δόσεις του εμβολίου της δημιουργούν χαμηλά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της Όμικρον, αλλά μια ενισχυτική δόση των 50 μικρογραμμαρίων τα αυξάνει κατά 37 φορές. Αν η ενισχυτική δόση είναι ακόμη υψηλότερη, των 100 μικρογραμμαρίων, τα επίπεδα των αντισωμάτων αυξάνονται έως και 80 φορές. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από αρχικές μελέτες που δεν έχουν αξιολογηθεί μέχρι στιγμής, αλλά είναι παρόμοια με εκείνα που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες από τον κορυφαίο Αμερικανό λοιμωξιολόγο Άντονι Φάουτσι.

Από τον τελευταίο έρχονται και τα κακά νέα…

Οι μετακινήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων θα ενισχύσουν την εξάπλωση του στελέχους Όμικρον ακόμη και μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων, προειδοποίησε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ.

Ο επιδημιολόγος που συμβουλεύει την αμερικανική κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας επισήμανε ότι πλέον το στέλεχος Όμικρον «σαρώνει όλο τον κόσμο» και εξέφρασε την ανησυχία του για τον μεγάλο αριθμό των Αμερικανών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη.

Φυσικά, η ανησυχία των επιστημόνων έχει σαφή αντανάκλαση και στα μέτρα των κυβερνήσεων που λαμβάνονται εσπευσμένα τις τελευταίες ημέρες.

Μία ημέρα αφότου η Ολλανδία επέβαλε το τέταρτο στη σειρά lockdown λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της Όμικρον και ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν την επιβολή περιοριστικών μέτρων για τα Χριστούγεννα, στη Βρετανία η κυβέρνηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για περιορισμούς στις συναθροίσεις.

Δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στη χώρα εξαιτίας μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον, γεγονός που έχει θορυβήσει τους κυβερνώντες. Πάντως, η όποια απόφαση ληφθεί θα έχει αναμφίβολα υψηλό πολιτικό κόστος για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν για το ότι ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησής του παραβίασαν επανειλημμένα τους κανόνες των lockdown.

Στη Γερμανία η κυβέρνηση ετοιμάζεται κι εκεί για τα χειρότερα. Στο τραπέζι πέφτει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που η Όμικρον πλήξει τη χώρα με σφοδρότητα. Σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να αποφασίσουν αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τη Bild, η καγκελαρία έχει ζητήσει από το υπουργείο Άμυνας και τα ομοσπονδιακά και κρατιδιακά υπουργεία Εσωτερικών, Μεταφορών, Υγείας και Οικονομίας να εκπονήσουν σχέδια λειτουργίας έκτακτης ανάγκης προκειμένου οι υπηρεσίες να εξακολουθήσουν να λειτουργούν ακόμη και εάν εκατομμύρια εργαζόμενοι νοσήσουν ή τεθούν σε προληπτική καραντίνα.

avgi.gr