Παρέμβαση από Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκική NAVTEX, με αναφορά σε “αμφισβητούμενα ύδατα”

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παρέμβαση από Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκική NAVTEX, με αναφορά σε “αμφισβητούμενα ύδατα” / 4 View / 22/07/2020

Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία με αφορμή τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Να σημειωθεί ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, κατά την πάγια τακτική του για ίσες αποστάσεις, κάνει λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα».

Την αντίδραση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκάλεσε η δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ λόγω της αναφοράς σε «αμφισβητούμενα ύδατα».

«Ο κ. Μητσοτάκης, εάν δεν το έχει πράξει ως τώρα, οφείλει να ενημερώσει άμεσα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αφορούν περιοχές που η Ελλάδα έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα», υπογραμμίζει το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.