Παράνομη η παρατετάμενη κράτηση του Ντεμιρτάς κατά το Συνταγματικό Δικαστήριο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παράνομη η παρατετάμενη κράτηση του Ντεμιρτάς κατά το Συνταγματικό Δικαστήριο / 0 View / 19/06/2020

Απόφαση – ράπισμα για την κυβέρνηση Ερντογάν η τελευταία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας αναφορικά με τον κρατούμενο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η απόφαση του δικαστηρίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, αναφέρει ότι η κράτηση του Ντεμιρτάς έχει ξεπεράσει το εύλογο χρονικό διάστημα και ότι παραβιάζεται το δικαίωμά του στην ελευθερία. Επίσης, ζητεί να του καταβληθεί αποζημίωση.

Ο Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016 κατηγορούμενος για τρομοκρατία και κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 142 χρόνια.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του Ντεμιρτάς.

Δικαστήριο είχε αποφασίσει τον Σεπτέμβριο ότι ο πρώην ηγέτης του HDP μπορεί να αφεθεί ελεύθερος ενώ συνεχίζεται η δίκη του. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστήριο αφορά την περίοδο μετά τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο στη συνέχεια οι εισαγγελείς ξεκίνησαν νέα έρευνα εις βάρος του και ζήτησαν ξανά την κράτησή του. Ο Ντεμιρτάς αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του.

Το HDP είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην τουρκική Βουλή. Όμως η Άγκυρα το κατηγορεί ότι έχει σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση.