Πανεθνικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για το δικαίωμα στην άμβλωση

by/ 0 Comments / 6 View / 04/10/2021

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στα 600 μαχητικά συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σε 50 Πολιτείες της χώρας, για να σταματήσει το ανατριχιαστικό πισωγύρισμα των γυναικείων δικαιωμάτων που δρομολογήθηκε επί προεδρίας Τραμπ.

«Βγαίνουμε στους δρόμους και πάλι, για πρώτη φορά στην εποχή Μπάιντεν, επειδή η αλλαγή στο Οβάλ Γραφείο δεν σταμάτησε την πολιτικοποιημένη, διεστραμμένη και πατριαρχική επιθυμία να ρυθμίσουν τα σώματά μας. Αν κάτι άλλαξε, είναι ότι έγινε ακόμα πιο έντονη. […] Μαζί ενώνουμε τα χέρια για να υποστηρίξουμε μια χώρα όπου η άμβλωση δεν θα είναι μόνο νόμιμη, θα είναι προσβάσιμη, οικονομικά προσιτή και απαλλαγμένη από το στίγμα».

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες όσο και άντρες, απ’ άκρη σ’ άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών, ανταποκρίθηκαν στο παραπάνω κάλεσμα των διοργανωτών -περίπου 200 οργανώσεων, με μεγαλύτερη την Planned Parenthood- και συμμετείχαν το Σάββατο στην Πορεία για τη Δικαιοσύνη στις Αμβλώσεις.

Μια πανεθνική κινητοποίηση στα πρότυπα της τεράστιας Πορείας των Γυναικών το 2017, την επομένη της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, όταν μια λαοθάλασσα εκατομμυρίων διαδηλωτριών και διαδηλωτών είχε κατέβει στους δρόμους κατά του μισογύνη, σεξιστή τέως προέδρου των ΗΠΑ, που δεν αμφισβήτησε απλώς το νομικό δικαίωμα στην άμβλωση αλλά άνοιξε την… όρεξη πολλών αντιδραστικών Ρεπουμπλικανών αιρετών σε πολιτειακό επίπεδο (βλέπε τον Τεξανό κυβερνήτη Γκρεγκ Αμποτ) και άφησε παράλληλα την κατάλληλη παρακαταθήκη διορίζοντας τρεις υπερσυντηρητικούς ανώτατους δικαστές, με απώτερο στόχο να το ανατρέψει σχεδόν μισό αιώνα αφότου αναγνωρίστηκε ως συνταγματικό λόγω του δεδικασμένου που επέφερε η εμβληματική υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ το 1973.

Ο πολιτικός αλλά κυρίως ο δικαστικός αυτός κατήφορος -που ενδέχεται να πισωγυρίσει ανατριχιαστικά τα γυναικεία δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες- έχει ήδη αρχίσει, μετά και την άρνηση του ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου να παρέμβει για να μπλοκάρει τον αισχρό πολιτειακό νόμο που ψηφίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου στο Τέξας, απαγορεύοντας την έκτρωση μετά την 6η βδομάδα κύησης -όταν υποτίθεται ότι αρχίζει ο καρδιακός παλμός του εμβρύου, αλλά οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν καταλάβει καν ότι είναι έγκυες- χωρίς να προβλέπει εξαίρεση για περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας.

Ως κερασάκι η νομοθεσία αναθέτει πρακτικά την επιβολή της απαγόρευσης σε απλούς πολίτες, που αναλαμβάνουν ρόλο αυτόκλητων… χαφιέδων και ανταμείβονται μάλιστα με τουλάχιστον 10.000 δολάρια αν καταδικαστούν όσοι κατέδωσαν, μόνο και μόνο επειδή βοήθησαν να γίνει μια παράνομη άμβλωση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ξαναρχίζει σήμερα τις συνεδριάσεις του και αναμένεται να εξετάσει προσφυγή για τον αντίστοιχο νόμο της Πολιτείας του Μισισιπή, που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η βδομάδα κύησης. Εξ ου και η σαββατιάτικη κινητοποίηση κορυφώθηκε στα σκαλοπάτια της έδρας του στην Ουάσινγκτον, την ώρα που πραγματοποιούνταν πάνω από 600 αντίστοιχες διαδηλώσεις και στις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ.

«Κουμάντο στη δικιά σας μήτρα» και «Κρατήστε τα ροζάριά σας μακριά από τις ωοθήκες μου» ήταν ορισμένα από τα ευφάνταστα συνθήματα που έγραφαν τα πλακάτ των διαμαρτυρομένων. Μόνο φέτος άλλωστε 19 Πολιτείες έχουν υιοθετήσει 63 νόμους που περιορίζουν την πρόσβαση στις εκτρώσεις.

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων ζητούν από το Κογκρέσο να κατοχυρώσει το δικαίωμα αυτό στην ομοσπονδιακή νομοθεσία, ώστε να το προστατεύσει από τις διαφαινόμενες άγριες διαθέσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε μεν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται ως γνωστόν από τους Δημοκρατικούς, δεν έχει όμως πιθανότητες να υπερψηφιστεί στη Γερουσία όπου οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν αρκετές ψήφους για να το «μαυρίσουν».

Αν τελικά ανατραπεί το δεδικασμένο της υπόθεσης Ρόου εναντίον Γουέιντ, θα ανοίξει η κερκόπορτα για κάθε μία Πολιτεία να απαγορεύει, να περιορίζει ή να επιτρέπει την άμβλωση κατά βούληση. Αυτό θα σήμαινε ότι τουλάχιστον 36 εκατομμύρια γυναίκες σε 26 Πολιτείες -σχεδόν οι μισές Αμερικανίδες σε αναπαραγωγική ηλικία- θα έχαναν πιθανώς αυτό τους το δικαίωμα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Planned Parenthood.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε την Παρασκευή από ομοσπονδιακό δικαστή να μπλοκάρει τον νόμο του Τέξας, εναντίον του οποίου έχει προσφύγει το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης. Στις λιγοστές φωτεινές εξαιρέσεις από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών συγκαταλέγεται η γερουσιαστής της Πολιτείας του Μέιν, Σούζαν Κόλινς.

Χαρακτήρισε την τεξανή νομοθεσία «ακραία, απάνθρωπη και αντισυνταγματική», αποκαλύπτοντας ότι εργάζεται για να κάνει το δεδικασμένο της υπόθεσης Ρόου εναντίον Γουέιντ «νόμο της χώρας». Σε συνεργασία μάλιστα με άλλον έναν Ρεπουμπλικανό και δύο Δημοκρατικούς συναδέλφους της -τους οποίους αρνήθηκε να κατονομάσει- «εξετάζουν ενδελεχώς» τη φρασεολογία του νομοσχεδίου που προφανώς ετοιμάζονται να καταθέσουν. Χλωμό πάντως να έχει τύχη η διακομματική τους προσπάθεια.

efsyn.gr