Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών / 7 View / 25/11/2019

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η παγκόσμια διάσταση του προβλήματος

Αποτελούν παγκόσμια μάστιγα οι γυναικοκτονίες -και τα στοιχεία που δίνει ο ΟΗΕ στη δημοσιότητα επί τη ευκαιρία της σημερινής Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών- είναι σοκαριστικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), «γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία, από πρόθεση, γυναικών επειδή είναι γυναίκες».

Κατά μέσον όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το σπίτι είναι το πιθανότερο μέρος διάπραξης εγκλήματος εις βάρος μιας γυναίκας».

Περισσότερες από τις μισές από τις 87.000 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2017 φέρεται ότι έπεσαν νεκρές από τα χέρια των πιο στενών τους ανθρώπων. Από αυτές, σχεδόν 30.000 σκοτώθηκαν από τον σύντροφό τους και άλλες 20.000 από έναν συγγενή τους.

Τα στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών συνοψίζουν τις διαπιστώσεις για το 2017 που βασίζονται σε πληροφορίες για ανθρωποκτονίες, τις οποίες παρείχαν κυβερνητικές πηγές.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο (69%) να χάσουν τη ζωή τους από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους διατρέχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στην Αφρική, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ που κάνει λόγο για 3,1 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους.

Τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών που δολοφονήθηκαν από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους για το 2017 κατέγραψε η Ασία με συνολικά 20.000 γυναικοκτονίες. Ακολουθεί η Αφρική με 19.000, η Βόρεια Αμερική, η Κεντρική και Ανατολική Αμερική (8.000), η Ευρώπη (3.000) και η Ωκεανία (300).

Η ελληνική διάσταση του προβλήματος

Περισσότερα από 1.000 ενημερωτικά έντυπα διανεμήθηκαν, από αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, με τα περιστατικά αυτού του τύπου να καταγράφονται αυξημένα σε ποσοστό 34,45% στη χώρα μας την περίοδο 2014-2018.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν «περιστατικά» που δεν καταγράφονται διότι δεν καταγγέλλονται και δεν οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι υπόθεση που αφορά όλους. Αφορά τον αγώνα για την υπεράσπιση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι υπόθεση που αφορά όλους. Αφορά τον αγώνα για την υπεράσπιση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. «Η ιδεολογία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αποτέλεσμα της συμβολής των πιο προοδευτικών δυνάμεων της ανθρωπότητας…» υποστήριζε και διακήρυττε η αείμνηστη αγωνίστρια και συγγραφέας Σούλα Παναρέτου (Μελίνα Βολιώτη).