Πέρασε και από την Κνεσέτ η κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πέρασε και από την Κνεσέτ η κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ / 8 View / 08/05/2020

Τροποποιήσεις ενέκρινε την Πέμπτη το Ισραηλινό Κοινοβούλιο σε δύο βασικούς νόμους που θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος Λικούντ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και στον επικεφαλής του κόμματος Μπλε – Λευκό, Μπένι Γκάντζ, να εκπληρώσουν τη συμφωνία συνασπισμού τους και να σχηματίσουν κυβέρνηση, κατοχυρώνοντας νομικά την μεταξύ τους εναλλαγή στην πρωθυπουργία του Ισραήλ.

Η σημερινή εξέλιξη έρχεται μετά τη χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που απέρριψε ενστάσεις κατά της συμφωνίας, καθώς και προσφυγές προκειμένου να μην εφαρμοστεί, με πρόβλεψη για ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση που τα δύο κόμματα σχηματίσουν κυβέρνηση.

Με τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν, ο Πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν αναμένεται να αναθέσει στον Νετανιάχου να συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό, μόλις η Κνεσέτ του παραδώσει τις απαραίτητες 61 υπογραφές υποστήριξης.

«Λικούντ» και «Μπλε – Λευκό» ψήφισαν νομοσχέδιο για την τροποποίηση του βασικού νόμου για την κυβέρνηση, ο οποίος θα παρατείνει τη θητεία του νέου σχηματισμού σε τέσσερα χρόνια, που σημαίνει ότι η θητεία του θα λήξει το 2024, αντί για το 2023.

Το βράδυ της Τετάρτης, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ενέκρινε τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Νετανιάχου και τον πρώην αντίπαλό του Μπένι Γκαντζ.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί στις 13 Μαΐου, τερματίζοντας την πιο μακροχρόνια πολιτική κρίση στην ιστορία της χώρας, με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα ενός χρόνου.

Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της συμφωνίας και κυρίως το ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Νετανιάχου, εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διαφθορά.

Ωστόσο χθες το βράδυ το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει όλες τις προσφυγές. «Δεν βρήκαμε κανένα νομικό εμπόδιο στον σχηματισμό κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου», αποφάνθηκαν οι 11 δικαστές.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο Νετανιάχου θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού για τους πρώτους 18 μήνες της νέας κυβέρνησης και στη συνέχεια θα αναλάβει την πρωθυπουργία, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Γκαντζ.

Τα υπουργεία θα μοιραστούν εξίσου μεταξύ των δύο κομμάτων, τα οποία δεσμεύθηκαν επίσης να συζητήσουν από τον Ιούλιο το σχέδιο προσάρτησης στο Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.