Πέντε νέες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εξήγγειλε ο Ερντογάν

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πέντε νέες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εξήγγειλε ο Ερντογάν / 8 View / 05/11/2019

Πράσινο φως να συνεχιστούν το 2020 οι δισδιάστατες έρευνες 3 χιλιάδων χλμ και τρισδιάστατες έρευνες 20 χιλιάδων 707 χλμ. έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για πέντε γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο που προγραμματίζει η Τουρκία συμπεριλαμβανομένων και περιοχών στην κατεχόμενη Κύπρο.

Με βάση το πρόγραμμα προβλέπεται να γίνει δημόσια επένδυση στον τομέα της ενέργειας ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών.

Στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας αναφέρεται επίσης ότι στόχος είναι ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Άκκουγιου να δραστηριοποιηθεί το 2023 και οι υπόλοιποι μέχρι το τέλος του 2026.

Οι αποφάσεις του προέδρου της Τουρκίας έρχονται την ίδια ώρα που αλλάζουν τα σχέδια της ENI και της TOTAL για το οικόπεδο 7 στην Κυπριακή ΑΟΖ, μετά τους ναυτικούς παλικαρισμούς της Άγκυρας.

Παρότι οι πληροφορίες από το νησί έλεγαν ότι οι εργασίες γεωτρήσεων θα ξεκινούσαν από το οικόπεδο 7, τώρα φαίνεται ότι επικρατούν δεύτερες σκέψεις, με την κοινοπραξία να μεταφέρει το έργο της σε άλλο – εκτός τουρκικής εμβέλειας – οικόπεδο.