Πέθανε η τραγουδίστρια Ηelin Βölek μετά από 288 ημέρες απεργία πείνας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πέθανε η τραγουδίστρια Ηelin Βölek μετά από 288 ημέρες απεργία πείνας / 9 View / 05/04/2020

Θρήνος για την τουρκική Αριστερά και τους υποστηρικτές του αγώνα της καλλιτεχνικής κολλεκτίβας Grup Yorum, καθώς «έφυγε» από τη ζωή η καλλιτέχνιδα Ηelin Βölek, έπειτα από μεγάλο αγώνα για δικαίωση από τις τουρκικές αρχές.

Η μόλις 28 ετών τραγουδίστρια, μέλος του δημοφιλούς εντός και εκτός Τουρκίας σχήματος, πραγματοποιούσε απεργία πείνας εδώ και 288 ημέρες με αιτήματα να σταματήσει η δίωξη της καλλιτεχνικής κολλεκτίβας από την τουρκική κυβέρνηση, να αποφυλακιστούν τα μέλη της και να επιτραπεί στο Grup Yorum να πραγματοποιεί ξανά συναυλίες και να πουλάει τη μουσική του.

α μέλη του Grup Yorum είναι υπό διωγμό από τον Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή τους, καθώς κατηγορούνταν για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C) την οποία έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική η Τουρκία, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.

Από το 2016 έχει απαγορευτεί στο γκρουπ να πραγματοποιεί συναυλίες, τα τραγούδια του δεν παίζονται στην Τουρκία και αρκετά μέλη του έχουν κατά διαστήματα φυλακιστεί και βασανιστεί.

Η Βölek ξεκίνησε απεργία πείνας μαζί με τον Ibrahim Gokcek, επίσης μέλος του Grup Yorum, ενώ βρίσκονταν στην φυλακή, απαιτώντας από την κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση και να ελευθερώσει μέλη που βρίσκονταν στη φυλακή.

Στις 11 Μαρτίου η Βölek και ο Gokcek μεταφέρθηκαν από τις τουρκικές αρχές σε νοσοκομεία για να τους δοθεί υποχρεωτική σίτιση, όμως αφέθηκαν μετά από λίγες ημέρες, καθώς αρνήθηκαν θεραπεία.

Τον περασμένο μήνα μία ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων η IHD ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας να βρεθεί λύση για το Grup Yorum, όμως η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Ο θάνατος της 28χρονης Bolek σκόρπισε θλίψη και οργή σε φίλους και υποστηρικτές του γκρουπ, ενώ ακόμη και ο σπουδαίος Τούρκος ερμηνευτής Ζουλφού Λιβανελί (είχε τραγουδήσει με το γκρουπ το 2012) εξέφρασε την θλίψη του. Δύο μέλη του Grup Yorum, ανάμεσά τους η σύζυγος του Gokcek παραμένουν στη φυλακή.

Η καλλιτεχνική κολλεκτίβα Grup Yorum είναι ενεργή από το 1985 με εναλλασσόμενα μέλη, ενώ υπολογίζεται ότι σε αυτή έχουν δραστηριοποιηθεί περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες.

Γνωστό για τα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα στα τραγούδια του το Grup έχει κυκλοφορήσει περισσότερα από 20 album, ενώ έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και εκτός Τουρκίας σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Συρία.

Στο επίκεντρο της δραστηριότητας του γκρουπ ήταν και ο χώρος Ιντίλ στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιούνταν μουσικές, λογοτεχνικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Οι τουρκικές αρχές έχουν εισβάλει και έχουν σφραγίσει τον χώρο πολλές φορές.

efsyn.gr