Πέδρο Σάντσεθ / Με τα συμφέροντα των πολλών, απέναντι στις απειλές των εταιρειών ενέργειας

by/ 0 Comments / 2 View / 16/09/2021

«Ηκυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών πάνω από οποιαδήποτε ιδιωτικό συμφέρον και πιέσεις», προειδοποίησε από το βήμα της ισπανικής Γερουσίας ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, απαντώντας στις απειλές των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως πυρηνικής, ότι θα κατεβάσουν τους διακόπτες γιατί τους περικόπτει 2,6 δισ. ευρώ από τα έκτακτα κέρδη που θα βγάλουν από την ανατίμηση της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο επικεφαλής του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο υιοθέτησε την άποψη του συλλόγου ηλεκτρικών εταιρειών Aelec και αυτών του φυσικού αερίου Sedigas, ότι τα μέτρα του Σάντσεθ και της κυβέρνησης έχουν τον χαρακτήρα «κατάσχεσης» των κερδών των εταιρειών.

H τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκε σε νέα επίπεδα – ρεκόρ στην Ισπανία, καταγράφοντας χθες ημερήσια άνοδο 8,9% ή 15,4 ευρώ και άνοδο 23% από τις αρχές της εβδομάδας, έχοντας τετραπλασιαστεί  σε ετήσια βάση, για να φτάσει στα 188,18 ευρώ ανά MWh, ενώ αναμενόταν να σημειώσει νέα άνοδο, χθες αργά το βράδυ, κατά τουλάχιστον 10 ευρώ για να φτάσει στα 198,85 ευρώ, εξαιτίας των κερδοσκοπικών κινήσεων στις αγορές.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Unidas Podemos Γιολάντα Ντίαθ υπενθύμισε από το βήμα της Βουλής την καταστροφική πολιτική του δεξιού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που έως το 1996 είχε ολοκληρώσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα της χώρας καθιστώντας τους πολίτες και τη χώρα ομήρους των ηλεκτρικών εταιρειών.

«Μπροστά σε αυτά, η κυβέρνηση εργάζεται για να υπερασπιστεί τον κόσμο. Να μειώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος, να υπερασπιστεί τους πιο αδύναμους και να κάνει κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ κανείς σε αυτή την χώρα, να μειώσει τα κέρδη που έχουν ορισμένες εταιρείες», τόνισε η Ντίαθ, υπενθυμίζοντας ότι το δεξιό Λαϊκό Κόμμα «φορολόγησε ακόμη και τον ήλιο και όταν η κυβέρνηση μειώνει τη φορολογία στον τομέα των φωτοβολταϊκών η Δεξιά δεν το ψηφίζει».

«Μας έλεγαν όλες αυτές της εβδομάδες ότι αυτά που λέει το Unidas Podemos δεν είναι ρεαλιστικά και ότι δεν μπορούν να νομοθετηθούν, αλλά σήμερα βλέπουμε πολλά από αυτά να γίνονται πράξη», τόνισε ικανοποιημένη η υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων και επικεφαλής του Podemos Ιόνε Μπελάρα, εκτιμώντας ότι η αντιμετώπιση της αύξησης των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας από την κυβέρνηση Σάντσεθ «αποτελεί την καλύτερη είδηση για τη χώρα μας».

«Μας έλεγαν ότι δεν γινόταν, αλλά σήμερα μειώνουμε τα κέρδη των ηλεκτρικών εταιρειών για να μειώσουμε τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών, ρυθμίζοντας και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχαμε προτείνει. Η κυβέρνηση άκουσε τους πολίτες για να αντιμετωπίσει ένα ζωτικό κοινωνικό πρόβλημα», συνέχισε η υπουργός της Αριστεράς Μπελάρα. Ο Ισπανός Σοσιαλιστής και επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ υποστήριξε την ανάγκη αλλαγής των ευρωπαϊκών κανόνων για τον έλεγχο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μετά την ανακοίνωση της μείωσης των κερδών των ηλεκτρικών εταιρειών κατά 2,6 δισ., για να αντισταθμιστεί το κόστος των νοικοκυριών, οι τιμές των μετοχών των ηλεκτρικών εταιρειών κατέγραψαν μεγάλη πτώση, με την Endesa, που ανήκει στην ιταλική Enel, και την Iberdola να χάνουν 2,2 δισ. στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης.

avgi.gr