Πάπας Φραγκίσκος / Το μεταναστευτικό είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική μεταπολεμική καταστροφή

by/ 0 Comments / 0 View / 02/12/2021

Αργύρης Παναγόπουλος

«Θα αγγίξω την πληγωμένη σάρκα χιλιάδων μεταναστών» με το ταξίδι μου στην Κύπρο και την Ελλάδα, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος μετά το τέλος της χθεσινής του ανοιχτής ακρόασης στο Βατικανό, αναφερόμενος στην επίσκεψης που ξεκινά σήμερα από τη Λευκωσία και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το πρωί στην Αθήνα, έχοντας περάσει από το Λέσβο των προσφύγων και των μεταναστών.

Σήμερα «θα πάω στην Κύπρο και την Ελλάδα για να επισκεφθώ τους λαούς των δύο αυτών πλούσιων σε ιστορία, πνευματικότητα και πολιτισμό χωρών. Θα είναι ένα ταξίδι στις πηγές της αποστολικής πίστης, της αδελφότητας ανάμεσα στους χριστιανούς των διαφόρων δογμάτων», τόνισε ο Πάπας.

«Θα έχω και την ευκαιρία να πλησιάσω μια ανθρωπότητα πληγωμένη στη σάρκα πολλών μεταναστών που αναζητούν την ελπίδα», συνέχισε ο Πάπας Φραγκίσκος, επιβεβαιώνοντας το τεράστιο ενδιαφέρον που δείχνει από την επίσκεψή του το 2016 στους πρόσφυγες και μετανάστες της Λέσβου.

Η επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα θα εστιάσει το ενδιαφέρον της σε δύο βασικά θέματα, τον οικουμενικό διάλογο με τις χώρες όπου οι καθολικοί είναι μειοψηφία σε σχέση με την ορθόδοξη πλειοψηφία και τον εναγκαλισμό τους με τους ανθρώπους που η ζωή τους «αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και «αφορά το μεταναστευτικό», τόνισε, αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος της Άγιας Έδρας Ματέο Μπρούνι.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι τα μέτρα κατά της πανδημίας δεν επιτρέπουν τη μεταφορά οικογενειών προσφύγων και μεταναστών στη Ρώμη, όπως είχε κάνει ο Πάπας το 2016, δίνοντας τότε ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα στη μισαλλόδοξη Ευρώπη, αλλά θα υπάρχουν άλλοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, μετά την επίσκεψη του Πάπα, για να φτάσουν στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οικογένειες μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα. Ο Μπρούνι δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο Πάπας θα απευθύνει και ένα ισχυρό μήνυμα για την «ανοιχτή πληγή» στη διχοτομημένη Κύπρο, «που ζει με την ελπίδα της επανένωσης».

avgi.gr