Πάπας Φραγκίσκος: «Σχεδόν σατανική» η βία κατά των γυναικών

by/ 0 Comments / 0 View / 20/12/2021

Ισχυρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας από τον Πάπα Φραγκίσκο χθες βράδυ στο ιταλικό TG5 όπου συνομίλησε με πολίτες με διαφορετικά προσωπικά τραύματα.

«Ο αριθμός των γυναικών που ξυλοκοπούνται και κακοποιούνται στα σπίτια τους, ακόμη και από τους συζύγους τους, είναι πολύ, πολύ υψηλός», είπε απαντώντας σε ερώτηση της Τζιοβάννα, θύμα ενδοοικογενειακής βίας και μητέρα τεσσάρων παιδιών που κατάφερε να φύγει από το σπίτι της.

«Το πρόβλημα είναι ότι, για μένα, είναι σχεδόν σατανικό γιατί εκμεταλλεύεται ένα άτομο που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το οποίο μπορεί μόνο να [προσπαθήσει] να εμποδίσει τα χτυπήματα», είπε.

«Είναι ταπεινωτικό. Πολύ ταπεινωτικό» σημείωσε για να προσθέσει ότι γυναίκες που ξυλοκοπήθηκαν και κακοποιήθηκαν δεν έχασαν την αξιοπρέπειά τους. «Βλέπω αξιοπρέπεια σε σένα γιατί αν δεν είχες αξιοπρέπεια, δεν θα ήσουν εδώ», είπε στη Τζιοβάννα.

Από την έναρξη της πανδημία του νέου κορονοϊού, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει μιλήσει αρκετές φορές κατά της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία φέρεται να αυξήθηκε σε πολλές χώρες όταν τα «lockdown» άφησαν πολλές γυναίκες παγιδευμένες με τους κακοποιούς τους.

Πρόσφατα στοιχεία της αστυνομίας στην Ιταλία έδειξαν ότι καταγράφονται περίπου 90 επεισόδια βίας κατά των γυναικών καθημερινά με το 62% να είναι περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Στην χθεσινοβραδινή τηλεοπτική εκπομπή ο Πάπας άκουσε επίσης μια άστεγη γυναίκα να μιλά για τη ζωή στο δρόμο και έναν άνδρα που προσπαθεί, που προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια του μετά από 25 χρόνια στη φυλακή.

Ο Φραγκίσκος έχει δημιουργήσει στην περιοχή γύρω από το Βατικανό υπηρεσίες για παροχή υγειονομικής περίθαλψης και μπάνιου στους αστέγους της Ρώμης.

Το 2020, όταν ένα κτίριο, που κάποτε ήταν μοναστήρι έμεινε άδειο, έξω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, διέταξε να μετατραπεί σε καταφύγιο αστέγων, ακυρώνοντας τις προτάσεις να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο.

Πηγή: The Guardian