Πάπας Φραγκίσκος / Λεφτά για την Παιδεία και όχι για εξοπλισμούς

by/ 0 Comments / 1 View / 22/12/2021

Οκόσμος μας πρέπει να ανταποκριθεί στην «κραυγή των φτωχών και της Γης» που μας κάνει «να εκλιπαρούμε δικαιοσύνη και ειρήνη», γιατί σήμερα έχουμε περισσότερα όπλα από όσα είχαμε στον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ θα πρέπει να οικοδομούμε για την ειρήνη δαπανώντας για την Παιδεία και την απασχόληση, να αντιστρέψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος, να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του για την 55η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η ευκαιρία να χτίσουμε μαζί μονοπάτια της ειρήνης δεν μπορεί να αγνοήσει την εκπαίδευση και την εργασία, για τις οποίες, ωστόσο, σημειώνει ο Πάπας, «τα τελευταία χρόνια οι δαπάνες έχουν μειωθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο». Η εκπαίδευση και η απασχόληση θεωρούνται στην πραγματικότητα «έξοδα, παρά επενδύσεις», ενώ, αντίθετα, «αποτελούν τα θεμέλια μιας συνεκτικής κοινωνίας πολιτών, ικανής να γεννήσει ελπίδα, πλούτο και πρόοδο» υπογράμμισε ο Ποντίφικας.

«Σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της πανδημίας, η οποία έχει προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα, κάποιοι προσπαθούν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα καταφεύγοντας σε ιδιωτικούς κόσμους και άλλοι την αντιμετωπίζουν με καταστροφική βία, αλλά μεταξύ εγωιστικής αδιαφορίας και βίαιης διαμαρτυρίας υπάρχει πάντα μια άλλη πιθανή επιλογή: ο διάλογος. Διάλογος μεταξύ των γενεών» υπογράμμισε ο Πάπας.

Ο Φραγκίσκος λοιπόν προτείνει τρεις «ουσιώδεις» τρόπους για να «δώσουμε ζωή σε ένα κοινωνικό σύμφωνο, χωρίς το οποίο κάθε σχέδιο ειρήνης αποδεικνύεται ασυνεπές»: διάλογος μεταξύ των γενεών, εκπαίδευση, εργασία. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η δέσμευση για τη φροντίδα της κοινής κατοικίας μας, του πλανήτη μας, που αποτελεί «ένα δάνειο που παίρνει κάθε γενιά και πρέπει να το παραδώσει στην επόμενη γενιά».

Τη στιγμή που οι επενδύσεις στην εργασία και την εκπαίδευση μειώνονται, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται τόσο, που ξεπερνούν «το επίπεδο που καταγράφηκε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου». «Φαίνεται ότι είναι προορισμένοι να αυξηθούν υπέρμετρα» κατήγγειλε ο Πάπας, ζητώντας επειγόντως «οικονομικές πολιτικές που να προβλέπουν μια αντιστροφή της σχέσης μεταξύ των δημοσίων επενδύσεων στην εκπαίδευση και των κεφαλαίων που προορίζονται για εξοπλισμούς».

Ο Πάπας εξέτασε επίσης τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία. «Εκατομμύρια οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες έχουν αποτύχει. Οι επισφαλείς εργαζόμενοι είναι όλο και πιο ευάλωτοι. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε πολλές περιπτώσεις έχει προκαλέσει οπισθοδρόμηση στη μάθηση και στις σχολικές διαδρομές. Επιπλέον, οι νέοι που εισέρχονται στην επαγγελματική αγορά και οι ενήλικες που έχουν περιέλθει στην ανεργία σήμερα αντιμετωπίζουν δραματικές προοπτικές» υπογράμμισε ο Πάπας. «Σ’ αυτό πρέπει να προσθέσουμε», συμπλήρωσε ο Πάπας, ότι «επί του παρόντος μόνο το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού σε ηλικία εργασίας απολαμβάνει ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας ή μπορεί να επωφεληθεί από αυτό μόνο σε περιορισμένες μορφές».

Στην πραγματικότητα, η εργασία είναι «η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθούν η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη σε κάθε κοινότητα» λέει ο Πάπας Φραγκίσκος, συνιστώντας να μην προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε την ανθρώπινη εργασία ολοένα και περισσότερο με την τεχνολογική πρόοδο, γιατί «με αυτόν τον τρόπο η ανθρωπότητα θα έκανε κακό στον εαυτό της».

Για τον Πάπα χρειαζόμαστε την παγκόσμια προώθηση «αξιοπρεπών» συνθηκών εργασίας, που θα διασφαλίζουν την «ελευθερία» των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και θα ενθαρρύνουν την ανανέωση της κοινωνικής ευθύνης, ώστε «το κέρδος να μην είναι το μόνο καθοδηγητικό κριτήριο». Για τον λόγο αυτό, ο Πάπας κάλεσε τους πολιτικούς να αναλάβουν «ενεργό ρόλο» στην προώθηση «μιας δίκαιης ισορροπίας μεταξύ οικονομικής ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης» και ζήτησε πρωτοβουλίες που να παροτρύνουν τις επιχειρήσεις να σεβαστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων ανδρών και γυναικών.

avgi.gr