Πάπας Φραγκίσκος / Ιστορική επίσκεψη στη Βαγδάτη

by/ 0 Comments / 1 View / 05/03/2021

Ακόμα πριν ξεκινήσει για το τετραήμερο ταξίδι του στο Ιράκ, ο Πάπας Φραγκίσκος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του έδειξε τις προθέσεις του: «Έρχομαι ανάμεσά σας ως προσκυνητής της ειρήνης για να επαναλάβω: ‘Είστε όλοι αδέλφια’. Ναι, έρχομαι ως προσκυνητής της ειρήνης, σε αναζήτηση της αδελφικότητας που κινείται από την επιθυμία να προσευχηθώ και να περπατήσω μαζί με αδελφούς και αδελφές από άλλες θρησκευτικές παραδόσεις με σύμβολο τον πατέρα Αβραάμ, που ενώνει σε μια ενιαία οικογένεια τους μουσουλμάνους, τους εβραίους και τους χριστιανούς».

«Έρχομαι ως μετανοημένος προσκυνητής για να ζητήσω συγγνώμη από τον Κύριο και να παρακαλέσω για τη συμφιλίωση μετά από χρόνια πολέμου και τρομοκρατίας και να ζητήσω από τον Θεό να παρηγορήσει τις καρδιές και να θεραπεύει τις πληγές» συνέχισε ο Πάπας, για να αναφερθεί στους «μάρτυρες» χριστιανούς και στη «μαρτυρική» Εκκλησία τους στην πολυτάραχη χώρα.

Αδιαφορώντας για την επίσκεψη του πολέμιου της θανατικής ποινής Πάπα, στις φυλακές της Νισιρίγιας εκτελέστηκαν 3 τρομοκράτες, σε μια χώρα που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στις θανατικές ποινές και εκτελέσεις, ενώ 8 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 250 τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις στη Βαγδάτη εναντίον της βίας των δυνάμεων ασφαλείας στη Νασιρίγια.

Επιπλέον, μια βροχή από τουλάχιστον 13 ρουκέτες έπληξε αμερικανική βάση, με αποτέλεσμα να πεθάνει από ανακοπή ένας Αμερικανός εργολάβος – μισθοφόρος. Η βάση φιλοξενεί αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που δραστηριοποιούνται κατά των τζιχαντιστών, ενώ η επίθεση με τις ρουκέτες χρεώθηκε από τις ΗΠΑ σε φιλοϊρανική οργάνωση.

Η πρώτη επίσκεψη Πάπα στο Ιράκ θα πραγματοποιηθεί κάτω από εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας, καθώς τις τελευταίες ημέρες η χώρα αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα βίας και αντιπαράθεσης, εκτός της πανδημίας, ενώ τα μόνα εμβόλια που έχουν φτάσει μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά λίγα και αφορούν τις 50.000 δόσεις του Sinopharm που δώρισε η Κίνα. Το Ιράκ θα αγοράσει 2 εκατ. δόσεις από τη Sinopharm και έχει υπογράψει συμβόλαια με την AstraZeneca και την Pfizer, ενώ τα κρούσματα έχουν φθάσει στις 700.000 και οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 13.000.

Avgi.gr