Πάπας Φραγκίσκος / Απασφάλισε κατά των εμπόρων όπλων

by/ 0 Comments / 0 View / 11/03/2021

Την εικόνα που σχημάτισε για την κατάσταση στην Αφρική και το Ιράκ μετέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια της ακρόασης από την ιδιαίτερη βιβλιοθήκη του Βατικανού. «Ο πόλεμος είναι πάντα το τέρας, που, παρ’ όλο που αλλάζουν οι εποχές, μεταμορφώνεται και συνεχίζει να καταπίνει την ανθρωπότητα. Και εγώ διερωτώμαι ποιος πουλάει τα όπλα στους τρομοκράτες, που κάνουν σφαγές σε άλλα μέρη, όπως στην Αφρική, για παράδειγμα; Είναι μια ερώτηση που θα ήθελα κάποιος να μου την απαντήσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Φραγκίσκος.

«Η απάντηση στον πόλεμο δεν είναι ο πόλεμος, η απάντηση στα όπλα δεν είναι άλλα όπλα. Η απάντηση είναι η αδελφοσύνη. Αυτή είναι η πρόκληση για το Ιράκ και όχι μόνο. Είναι η απάντηση σε πολλές περιφέρειες που βρίσκονται σε συρράξεις, είναι η απάντηση για ολόκληρο τον κόσμο», συνέχισε ο Πάπας.

Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Ιράκ εστίασε στην «αξέχαστη» συνάντησή του με τον θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών Αλί Σιστάνι, τον οποίο οι δυτικοί ηγέτες αγνοούν εδώ και δεκαετίες.

«Ο ιρακινός λαός έχει το δικαίωμα να ζει ειρηνικά, έχει το δικαίωμα να ξαναβρεί την αξιοπρέπεια που του ανήκει. Οι θρησκευτικές και πολιτιστικές ρίζες του Ιράκ χάνονται στις χιλιετηρίδες. Η Μεσοποταμία είναι το λίκνο του πολιτισμού. Η Βαγδάτη ήταν στην ιστορία μια πόλη με ξεχωριστή σημασία, αφού φιλοξενούσε για αιώνες τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου. Ποιος την κατέστρεψε; Ο πόλεμος», συνέχισε ο Πάπας.

 

Ο Μπεργκόλιο είναι ο πρώτος Πάπας που επισκέφθηκε το Ιράκ και μάλιστα, παρά τις προειδοποιήσεις για την ασφάλειά του, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και πρωθυπουργό της χώρας, τους εκπροσώπους όλους των χριστιανικών εκκλησιών και κυρίως τους εκπροσώπους όλων των θρησκειών και δογμάτων, μεταξύ των οποίων με τον Αγιοταλάχ Αλί Σιστάνι, που δήλωσε το ενδιαφέρον του για την προστασία και την ισότιμη συμμετοχή στη ζωή της χώρας όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας.

Avgi.gr