Πάνω από 9 δις ευρώ για τη Συρία στη Διάσκεψη Δωρητών

by/ 0 Comments / 52 View / 05/02/2016

Με επιτυχία στέφθηκε η Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία, παρά τους φόβους. Η Γερμανία θα διαθέσει 2,3 δις ευρώ για την ανακούφιση των προσφύγων στις όμορες με τη Συρία χώρες. Όλα αυτά εν μέσω εξελίξεων στο συριακό μέτωπο.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών η  Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία, που ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στο Λονδίνο. Όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, συγκεντρώθηκε ποσό άνω των 9 δις ευρώ (10 δις δολάρια) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των Σύρων προσφύγων στις όμορες χώρες της Συρίας. Το ποσό αυτό αναμένεται να χορηγηθεί μεσοπρόθεσμα σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται με γνώμονα την παροχή βοήθειας για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης στη Συρία. «Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν μαζεύτηκε σε μια μέρα ένα τόσο μεγάλο ποσό για ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα», τόνισε ο Κάμερον. «Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στον πληθυσμό της χώρας ότι βρισκόμαστε στο πλευρό του».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τη Ρωσία να ασκήσει την επιρροή της προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις. «Χρειαζόμαστε εκεχειρία», είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έκανε λόγο για μια μεγάλη επιτυχία.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ επεσήμανε το διπλό μήνυμα της Διάσκεψης, «αφενός συγκεντρώθηκε ποσό για την κάλυψη των άμεσων αναγκών εντός του 2016, αφετέρου το ύψος του ποσού ανοίγει προοπτικές και για του χρόνου». Η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε επίσης τις προσπάθειες του Λιβάνου και της Ιορδανίας και τόνισε ότι θα κάνει το παν στην ΕΕ για να δημιουργήσει προνομιακές εμπορικές σχέσεις με χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες. Σε ό,τι αφορά τα 2, 3 δις ευρώ που θα διαθέτει η Γερμανία μέχρι το 2018 η κ. Μέρκελ είπε ότι οι πόροι δίνονται για να γίνουν πιο βιώσιμες οι συνθήκες επί τόπου». Η γερμανική συμμετοχή θα δοθεί καταρχήν στο πλαίσιο του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας καθώς και για την εκπαίδευση και θέσεις εργασίας για τους ενήλικες των προσφύγων στις χώρες γύρω από τη Συρία. Ας σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν με 800 εκατομ. ευρώ, ενώ η Μ. Βρετανία 1.6 δις ευρώ.

Κινητικότητα στο συριακό

Στο πολιτικό παρασκήνιο της Διάσκεψης των Δωρητών στο Λονδίνο αίσθηση προκάλεσαν τα ρωσικά βέλη κατά της Τουρκίας. Ειδικότερα η Ρωσία κατηγόρησε την Τουρκία ότι προετοιμάζεται ενεργά για μία χερσαία εμπλοκή στο συριακό μέτωπο. «Έχουμε σοβαρούς λόγους να υποψιαζόμαστε ότι η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε φάση εντατικών προετοιμασιών για μια στρατιωτική επέμβαση στα εδάφη της Δημοκρατίας της Συρίας, μιας κυρίαρχης χώρας», ανάφερε σε σχετική ανακοίνωση το ρωσικό υπ. Άμυνας. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε από τη Μόσχα αμέσως μετά τη δήλωση του Αχμέτ Νταβούτογλου στο Λονδίνο ότι η Ρωσία έχει διαπράξει «εγκλήματα πολέμου» στη χώρα. Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει ακόμη τους ρωσικούς ισχυρισμούς.

Στο μεταξύ, κι ενώ τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο Λονδίνο, διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν μέσα στο απόγευμα ότι ο επίσημος συριακός στρατός του Μπασάρ Αλ Άσαντ προελαύνει με επιτυχία στην συριακή επικράτεια σημειώνοντας νίκες κατά του Ισλαμικού Κράτους, φτάνοντας μέχρι τα περίχωρα του Χαλεπίου και έχοντας διαρκώς τη στήριξη της ρωσικής αεροπορίας. Παράλληλα, στον απόηχο της διακοπής των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία στη Γενεύη, αύριο συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα προκειμένου να ενημερώσει τους διπλωμάτες των χωρών του ΣΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στο συριακό.

Πηγή: Deutsche Welle