Πάλμερ: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους πόρους της

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πάλμερ: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους πόρους της / 5 View / 10/06/2019

«Η λύση στην Κύπρο είναι ακόμα προτεραιότητα για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ λέγοντας ότι η χώρα του στηρίζει την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ωστόσο η απόφαση για την συζήτηση ενός νέου μοντέλου «ανήκει στους δύο ηγέτες».

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους. Μαζί με αυτό υπερασπιζόμαστε ότι στο πλαίσιο μιας λύσης θα πρέπει να υπάρχει ένας ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε τις προσπάθειες λύσης», σημείωσε ο Πάλμερ, σε συνέντευξή του σε τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο κ. Πάλμερ δήλωσε επίσης ότι στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται αρκετά θέματα που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ για την εθνική τους ασφάλεια, σημειώνοντας την στενή συνεργασία Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρου.

«Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι μιλάμε για μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια, υπάρχει μπροστά μας χρόνος για διαπραγματεύσεις. Εμείς έχουμε την ελπίδα ότι οι υδρογονάνθρακες θα προτρέψουν τις πλευρές για μια λύση», υπογράμμισε, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η ανεύρεση των υδρογονανθράκων στην περιοχή αυξάνει την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για τις ΗΠΑ», σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι στην περιοχή βρίσκονται 10 αμερικανικά πολεμικά πλοία, 130 πολεμικά αεροπλάνα και περίπου 9000 Αμερικανοί στρατιώτες» και σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ δεν θέλουν βάση στην Κύπρο, όπως η Γαλλία.

«Εμείς βλέπουμε την περιοχή μια περιοχή με αυξανόμενη σημασία για τα ενεργειακά. Θεωρούμε ότι οι ενεργειακοί πόροι της περιοχής μπορούν να προσφέρουν ποικιλία στην εισαγωγή ενέργειας, στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Ο Μάθιου Πάλμερ είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά -όπως αναφέρεται στην συνέντευξη- είναι στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ και θέλουν να εμβαθύνουν και να δυναμώσουν αυτή τη σχέση, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Σημείωσε όμως ότι στην περιοχή φίλοι και εταίροι είναι και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία για τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι έχουν τακτικές επαφές με τους ηγέτες ενώ «η Τουρκία εδώ και δεκάδες χρόνια είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή».

«Προσδίδουμε αξία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Είναι σημαντική και επωφελής. Το ίδιο και η Τουρκία. Εργαζόμαστε από κοντά για τον αγώνα ενάντια στο ΡΚΚ, ιδιαίτερα στο Ιράκ. Εργαζόμαστε μαζί και για την επίτευξη σταθερότητας στην Συρία και για ένα καλύτερο μέλλον για τον συριακό λαό», δήλωσε ο Μάθιου Πάλμερ.

πηγή: cnn.gr