«Πάγος» από Τραμπ σε Ερντογάν για τη Λιβύη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Πάγος» από Τραμπ σε Ερντογάν για τη Λιβύη / 12 View / 03/01/2020

Τη στιγμή που η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη και ο πρόεδρος της χώρας προπαγανδίζει την κίνηση αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως επιχειρεί να του βάλει… φρένο.

Οι δύο ηγέτες είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία συζήτησαν όλα τα θέματα της ατζέντας, όπως η Λιβύη και η κατάσταση στη Συρία, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έδειξε να συμμερίζεται τις ίδιες απόψεις με τον Ταγίπ Ερντογάν για τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι η ξένη ανάμιξη περιπλέκει την κατάσταση στη Λιβύη», ανέφερε η αμερικανική προεδρία στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, μια μέρα μετά την επίθεση από συριακές δυνάμεις με πυραύλους που έπληξαν σχολείο στη συριακή επαρχία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα άμαχοι, μεταξύ τους και πέντε παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους.

Νωρίτερα, όταν ανακοινώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία από την Άγκυρα, η τουρκική προεδρία δεν είχε δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για το τί συζήτησαν οι δύο πρόεδροι.

Σημειώνεται ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε, σήμερα, το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, αν και ο αντιπρόεδρος Οκτάι έχει αφήσει ανοιχτό παράθυρο να μην προχωρήσει η Άγκυρα σε τέτοια ενέργεια, εφόσον οι δυνάμεις του Χαφτάρ υποχωρήσουν.

Πρώτη αντίδραση από την Αίγυπτο

Η πρώτη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα ήρθε από την Αίγυπτο με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να αναφέρει ότι μια αποστολή στρατευμάτων «θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου». Απηύθυνε επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει κατεπειγόντως στην εξέλιξη αυτή.

Καταδικάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος

Με βραδινή ανακοίνωσή του και ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδικάζει την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου και θεωρεί πως η ενέργεια αυτή προωθεί τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λιβύη.

Οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου επισημαίνουν ότι στηρίζουν την πολιτική διαδικασία και ότι θεωρούν πως μια διευθέτηση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση νόμου για την ανάπτυξη στρατού στη Λιβύη για διάστημα ενός έτους, προκειμένου να στηριχθεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη.

efsyn.gr