Ο Τραμπ θα «αναστείλει προσωρινά» τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Τραμπ θα «αναστείλει προσωρινά» τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ / 11 View / 21/04/2020

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες θρηνούν πάνω από 42.000 θύματα, καθώς χθες ακόμα 1.433 ασθενής του Covid-19 κατέληξαν, και το αμερικανικό αργό υπέστη ιστορική συντριβή, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται ξανά ότι ψάχνει αποδιοπομπαίο τράγο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες βράδυ μέσω Twitter ότι θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα «ανασταλεί προσωρινά» η μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, για να «προστατευτούν οι θέσεις εργασίας» στη χώρα του, μπροστά στην οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Εξαιτίας «της επίθεσης του αόρατου εχθρού και της ανάγκης να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας των σπουδαίων Αμερικανών πολιτών μας, θα υπογράψω εκτελεστικό διάταγμα για την προσωρινή αναστολή της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ», έγραψε στην ανάρτησή του πληκτρολογώντας τη λέξη «σπουδαίων» με κεφαλαία γράμματα για έμφαση, όπως συνηθίζει.

Όμως, δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το πώς εννοεί να εφαρμόσει το μέτρο, ή για πόσο. Ο ίδιος πάντως ανυπομονεί να τελειώσουν τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωση του ιού, ενώ προχθές είχε ενθαρρύνει διαδηλώσεις πολιτών υπέρ της άρσης της καραντίνας σε διάφορες πολιτείες.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή τον Νοέμβριο, θέτει στο επίκεντρο της τρέχουσας προεκλογικής του εκστρατείας, όπως και της προηγούμενης, το ζήτημα του περιορισμού της μετανάστευσης.

Νέες επικρίσεις

Η νέα ανάρτηση του Ρεπουμπλικανού προκάλεσε ανησυχία καθώς παρόμοιες δηλώσεις του στο παρελθόν έχουν προκαλέσει χάος στα αεροδρόμια της Αμερικής αλλά και νομικές περιπέτειες. Όπως αναμενόταν, έντονη κριτική στην επίμαχη απόφαση του Τραμπ άσκησαν γερουσιαστές των Δημοκρατικών.

Ο βουλευτής Τζέρι Νάντλερ της Νέας Υόρκης υποστήριξε ότι Τραμπ προσπαθεί αποσπάσει την προσοχή από την «απροσδόκητη απάντησή του στον Covid-19 προσπαθώντας να κατηγορήσει τους μετανάστες. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί μετανάστες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μα, προστατεύοντάς μας ως γιατροί, νοσοκόμες, εργάτες αγροκτημάτων και εργαζόμενοι σε εστιατόρια».

Ο Ντον Μπέγιερ κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι απλά ψάχνει έναν «ξενοφοβικό αποδιοπομπαίο τράγο. «Η μετανάστευση έχει σχεδόν σταματήσει και οι ΗΠΑ έχουν πολύ περισσότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Σημειώνεται πως ο νέος κορονοϊός έχει προσβάλει συνολικά επίσημα πάνω από 784.000 ανθρώπους, ενώ ο χθεσινός ημερήσιος απολογισμός των νεκρών ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 24ωρων. Στην Νέα Υόρκη που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, αυξάνονται οι ενδείξεις πως έχουν περάσει τα χειρότερα. Χθες διαπιστώθηκαν 478 θάνατοι, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Άντριου Κουόμο, απολογισμός που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων δύο εβδομάδων.