Ο Τραμπ ήθελε να βομβαρδίσει τα πυρηνικά του Ιράν

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Τραμπ ήθελε να βομβαρδίσει τα πυρηνικά του Ιράν / 4 View / 18/11/2020

«Οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του ιρανικού έθνους θα απαντηθεί με συντριπτικό τρόπο», απαντά η Τεχεράνη

Με βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν σκόπευε να «κλείσει» την προεδρία του ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times είχε ζητήσει από τους συμβούλους του να τον ενημερώσουν με ποιο τρόπο θα μπορούσε να το πετύχει. Ωστόσο, οι εισηγήσεις τόσο από τους συμβούλους όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο ήταν αρνητικές, καθώς όπως του επισήμαναν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει αιτία για γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Στον απόηχο της είδησης αυτής, η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι αν οποιαδήποτε δύναμη επιτεθεί με οποιοδήποτε τρόπο στη χώρα, η απάντηση που θα λάβει θα είναι «ισχυρή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, την περασμένη Πέμπτη, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε στο Οβάλ Γραφείο, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον εκτελεστικό υπουργό Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μίλι και τέσσερις νυν και πρώην συμβούλους ασφαλείας ώστε να εξετάσουν με ποιο τρόπο θα μπορούσε να υποστεί ουσιαστικό πλήγμα η μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν στο Νατάνζ.

Αφορμή για τη σύσκεψη ήταν οι αναφορές διεθνών παρατηρητών ότι έχουν αυξηθεί τα αποθέματα της Τεχεράνης σε πυρηνικό υλικό, τουλάχιστον 12 φορές περισσότερο από αυτό που προέβλεπε η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, από τη οποία πάντως οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από το 2018.

Ωστόσο, όλοι σχεδόν τον προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ευρεία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αμαυρώνοντας τις τελευταίες ημέρες της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στους New York Times είπαν ότι μπορεί το σχέδιο για βομβαρδισμό της εγκατάστασης στο Νατάνζ να μη βρίσκεται πια στο τραπέζι, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να επιθυμεί να προκαλέσει πλήγματα είτε άμεσα είτε έμμεσα στην Τεχεράνη, στοχεύοντας είτε συμμάχους τους είτε περιουσιακά του στοιχεία. Μεταξύ αυτών που εξετάζει είναι τα πλήγματα σε αντάρτες στο Ιράκ ή αλλού.

Είναι προφανές ότι οι κινήσεις αυτές του Αμερικανού προέδρου -ο οποίος αρνείται πεισματικά να αποδεχθεί την ήττα του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου- συνδέονται και με το γεγονός ότι η έως τώρα τακτική των σκληρών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης δεν έχει αποδώσει, ενώ η προσπάθειά του να αποσύρει αμερικανικές δυνάμεις από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ δεν έχει προχωρήσει όσο θα ήθελε, ενώ ήταν από τις κυριότερες προεκλογικές υποσχέσεις του το 2016.

«Ετοιμαστείτε για συντριπτική απάντηση»

Αντιδρώντας στις πληροφορίες αυτές, ο εκπρόσωπος Τύπου της ιρανικής κυβέρνησης, Άλι Ραμπιεΐ, προειδοποίησε ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε επίθεση η απάντηση θα είναι αντίστοιχη.

«Οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του ιρανικού έθνους θα απαντηθεί με συντριπτικό τρόπο», είπε. Ωστόσο πρόσθεσε: «Εγώ προσωπικά δεν προβλέπω ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να θελήσουν να προκαλέσουν ανασφάλεια στον κόσμο και στην περιοχή».

Πάντως, πιθανή αμερικανική ενέργεια αυτού του τύπου εις βάρος του Ιράν θα έβρισκε αντίθετες πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, που προσπαθούν να διασώσουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει ενδεχόμενη διάσκεψη Ε.Ε.-Ιράν για να αρθούν οι καταστροφικές για την οικονομία του Ιράν κυρώσεις.

Η μόνη χώρα που φάνηκε να «χάρηκε» με τα νέα ήταν το Ισραήλ, με τον υπουργό Ενέργειας, Γιούβαλ Στάινιτς, να δηλώνει ότι «αν εγώ ήμουν οι Ιρανοί δεν θα αισθανόμουν άνετα», ωστόσο υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο.

«Είναι πολύ σημαντικό οι Ιρανοί να γνωρίζουν ότι αν όντως ξαφνικά αρχίσουν τον εμπλουτισμό σε υψηλά επίπεδα, προς την κατεύθυνση των πυρηνικών όπλων, θα συναντήσουν την στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και επίσης, ίσως, άλλων χωρών», πρόσθεσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Efsyn.gr