Ο Πούτιν αναζητά νέες ευκαιρίες μετά τις κυρώσεις

by/ 0 Comments / 1 View / 14/04/2022

Οι κυρώσεις προσφέρουν νέες ευκαιρίες για τη Ρωσία, που στοιχηματίζει στην αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης και την αναζήτηση νέων ενεργειακών αγορών, προειδοποίησε χθες από τη Μόσχα ο «τσάρος» του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε βιντεοδιάσκεψη για την Αρκτική, φροντίζοντας να δώσει αυτή τη φορά μια νέα αυτοκρατορική προβολή της Ρωσίας προς την περιοχή αυτή μετά την προηγούμενη ανακοίνωση για την εκτόξευση διαστημοπλοίου νέας γενιάς για τη Σελήνη μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η έναρξη της κατασκευής του βόρειου γεωγραφικού σιδηροδρόμου σε συνδυασμό με τα λιμάνια της περιοχής και τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο θα επιτρέψουν τη ραγδαία αύξηση της μεταφοράς εμπορευμάτων ανατολικά με στόχο να φτάσουν τα 200 εκατ. τόνους. Για τον λόγο αυτό η Ρωσία θα επενδύσει σε υποδομές 30 τρισ. ρούβλια έως το 2035.

«Παρά τις κυρώσεις, θα συνεχίσουμε τα σχέδιά μας στην Αρκτική» τόνισε ο Πούτιν αναφερόμενος στα κοινωνικά και στρατιωτικά του σχέδια για την Αρκτική, στην οποία έχει εγκαταστήσει ήδη αρκετές σημαντικές στρατιωτικές βάσεις, αφήνοντας και ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό ότι σχεδιάζει ήδη τη νέα Ρωσία, που θα έχει λιγότερες ή ελάχιστες σχέσεις με τη Δύση και περισσότερες σχέσεις με τις πολυπληθείς χώρες της Ασίας και άλλων ηπείρων. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας εκτιμά πως οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες «μπορούν ήσυχα να βρουν ξένες εναλλακτικές αγορές», προϊδεάζοντας την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Ρωσίας με την Κίνα, την Ινδία και μια σειρά άλλες ασιατικές και όχι μόνο χώρες που έχουν μεγάλη δίψα για φθηνούς ενεργειακούς πόρους.

Για τον ένοικο του Κρεμλίνου, «οι εχθρικές χώρες δεν σέβονται τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και καταστρέφουν τις αλυσίδες εφοδιασμού της Αρκτικής. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών εχθρικών χωρών, έχουν διακοπεί αρκετές αλυσίδες μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης». «Ορισμένες ξένες εταιρείες δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις» παραδέχθηκε ο Πούτιν, για να περάσει αμέσως στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας πως «η Ρωσία μπορεί να αυξήσει την εσωτερική κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και μπορεί να αυξήσει την παραγωγή διυλισμένων προϊόντων».

«Φυσικά έχουμε και προβλήματα, αλλά εναλλακτικές ευκαιρίες και νέες επιλογές ανοίγονται μπροστά μας» συνέχισε ο Πούτιν, τροφοδοτώντας τη ρωσική προπαγάνδα, που επιμένει από την αρχή ότι οι κυρώσεις θα βλάψουν περισσότερο την Ευρώπη, παρά τη Ρωσία. «Οι τιμές αυξάνονται παντού και ο πληθωρισμός εκτινάσσεται απλώς στα ύψη. Για αυτές τις χώρες (σ.σ.: τις δυτικές) είναι χωρίς προηγούμενο» συνέχισε ο Πούτιν, καθιστώντας σαφές ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν τον έχουν κάνει ακόμη να αναθεωρήσει τη στρατηγική του στην Ουκρανία.

Το θέμα είναι κατά πόσο τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Πούτιν για τη Σελήνη, την Αρκτική ή ό,τι άλλο ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες θα μπορέσουν να αποτελέσουν μια αποτελεσματική προπαγάνδα μπροστά στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών της Ρωσίας, μπροστά στις ανατιμήσεις και στην απώλεια θέσεων εργασίας από τις δυτικές εταιρείες που κατεβάζουν τα ρολά τους.

avgi.gr