Ο «πολιτικός σεισμός» των δημοτικών εκλογών στο Γκρατς

by/ 0 Comments / 1 View / 22/11/2021

Για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία του, το Γκρατς, η δεύτερη σε πληθυσμό (μετά την πρωτεύουσα Βιέννη) πόλη της Αυστρίας, από της οποίας το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο είχαν αποφοιτήσει στις μεταπολεμικές δεκαετίες χιλιάδες Ελληνες επιστήμονες, έχει από την Τετάρτη στην κορυφή της ως δήμαρχο μία γυναίκα, και μάλιστα κομμουνίστρια, που υπήρξε η θριαμβεύτρια των δημοτικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.

Με ένα πρωτοφανές ποσοστό 29%, η 60χρονη Ελκε Καρ, η νέα δήμαρχος της πόλης, ανέτρεψε, ως υποψήφια του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας (ΚΚΑ), τον επί 18 χρόνια δήμαρχο Ζίγκφριντ Ναγκλ, από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα τού μέχρι πρόσφατα ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε σε παραίτηση, λόγω των κατηγοριών ανάμΕιξής του σε σκάνδαλο παράνομης κομματικής διαφήμισης και χειραγώγησης δημοσκοπήσεων.

Η έκβαση των δημοτικών εκλογών στο Γκρατς χαρακτηρίστηκε -όχι μόνον στην Αυστρία αλλά και στο εξωτερικό- «πολιτικός σεισμός», καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη με ποσοστό σχεδόν στο 30%, έχοντας βελτιώσει κατά 8,5 μονάδες τη δύναμή του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2017.

Ταυτόχρονα, παραγκώνιζε στη δεύτερη θέση την έως τώρα πανίσχυρη Δεξιά και έκοβε τον δρόμο για μια πέμπτη στη σειρά θητεία στον Ζίγκφριντ Ναγκλ που κυβερνούσε αδιάλειπτα από το 2003 και μετά, και που τώρα έχανε 12 μονάδες από το προηγούμενο ποσοστό του και περιοριζόταν σε ένα 26%, μία πρωτοφανής ήττα, η οποία τον οδήγησε σε άμεση παραίτηση.

Ο Ζίγκφριντ Ναγκλ είχε ξεκινήσει, τα τελευταία χρόνια, αμέτρητα έργα υποδομών και κατασκευής νέων κτιρίων, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος των νέων διαμερισμάτων στην πόλη θεωρούνταν πως έφερνε υπερβολικά οφέλη στους επενδυτές, παρά στους ενοικιαστές, ώστε οι πολιτικοί αντίπαλοί του να τον αποκαλούν «ο Ζίγκφριντ του Μπετόν». Από την άλλη, η πολιτική αντίπαλός του και θριαμβεύτρια των εκλογών, Ελκε Καρ, είναι γνωστή για το εδώ και δεκαετίες πρώτιστο μέλημά της, της «πολιτικής για τον άνθρωπο», και για τους πολύχρονους αγώνες της για την προάσπιση και την προώθηση των δημοτικών κατοικιών.

Η 60χρονη κομμουνίστρια πολιτικός, η οποία δραστηριοποιείται στην τοπική πολιτική σχεδόν τρεις δεκαετίες, θεωρείται προσγειωμένη, άριστη γνώστρια των αυτοδιοικητικών πραγμάτων, αξιόπιστη, και η ίδια αποδίδει το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού του Γκρατς τής έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του, μεταξύ άλλων, στην πορεία της στην κοινωνική πολιτική.

«Το σημαντικό είναι να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς που απλώς περνούν πιο δύσκολα -ανεξάρτητα από το αν εργάζονται ή ψάχνουν για δουλειά, αν είναι μεγαλύτεροι ή νεότεροι άνθρωποι-, κανένας δεν επιτρέπεται να αποκλειστεί από αυτό και υπερασπίζομαι απόλυτα μια κοσμοθεωρία και μια κοινωνία που ενώνει και δεν διχάζει», ήταν οι πρώτες δηλώσεις της νέας δημάρχου του Γκρατς.

Το Kομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δημοτικού συμβουλίου του Γκρατς, εδώ και δεκαετίες, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα εστίασε πολύ νωρίς σε ένα μείζον ζήτημα που έχει πλέον γίνει πολύ επίκαιρο για όλα σχεδόν τα τμήματα του πληθυσμού, δηλαδή στην πολιτική των ενοικίων και της στέγασης γενικότερα.

Από το 1992, το ΚΚΑ λειτουργεί στο Γκρατς τον λεγόμενο «αριθμό τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης ενοικιαστών» -για ερωτήσεις σχετικά με τις αυξήσεις ενοικίων, τους λογαριασμούς, τα κοινόχρηστα, τις αγωγές καταγγελίας και έξωσης και, επιπλέον, το κόμμα εκπροσωπείται εδώ και πολύ καιρό στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, διότι στις δημοτικές εκλογές δεν υπάρχει ελάχιστο όριο για είσοδο στο δημοτικό κοινοβούλιο.

Πολιτικοί αναλυτές βλέπουν αυτόν τον συνδυασμό ως εξήγηση για την εκλογική επιτυχία των κομμουνιστών, τονίζοντας πως το ΚΚΑ δεν έγινε τώρα αυθεντικό και αξιόπιστο στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής στο Γκρατς.

Και αυτό σημαίνει, όπως οι ίδιοι προσθέτουν, ότι υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι της μεσαίας τάξης που ανακοίνωναν πριν από τις εκλογές ότι θα ψήφιζαν το ΚΚΑ, όπως και δηλώνουν μετά από αυτές ότι έχουν ψηφίσει το κόμμα αυτό και την υποψήφιά του, τη συμπαθή ακόμη και σε πολιτικούς αντιπάλους της, νέα πλέον δήμαρχο της πόλης, την Ελκε Καρ.

Για ένα «Φαινόμενο Γκρατς» γινόταν λόγος ήδη από τις δημοτικές εκλογές του 2017, καθώς τότε παγιωνόταν η ανάδειξη του Κ.Κ. Αυστρίας σε δεύτερη πολιτική δύναμη, με μία εκ νέου βελτίωση του ποσοστού του σε πάνω από 20%, το οποίο είχε πετύχει ήδη και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση στην πόλη αυτή, τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Το «Φαινόμενο Γκρατς» συνδέεται με το γεγονός πως σε αυτή τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας –μια χώρα στην οποία επικρατεί πάντα έντονα ένας ακραίος αντικομμουνισμός– εδώ και πολλά χρόνια το Κομμουνιστικό Κόμμα καταγράφει εκλογικές επιτυχίες πολύ δυσανάλογες με την εκλογική του δύναμη σε παναυστριακό επίπεδο και σε εθνικές εκλογές, όπου η δύναμή του περιορίζεται σε ποσοστό γύρω στο 1%.

Η πρώτη εντυπωσιακή επιτυχία του αυστριακού Κ.Κ. είχε σημειωθεί στις δημοτικές εκλογές στο Γκρατς το 2003, όταν είχε συγκεντρώσει το πρωτοφανές τότε ποσοστό 20,9% με τον υποψήφιό του, τον Ερνεστ Κάλτενεγκερ, ο οποίος κατόπιν αναδείχτηκε δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα κατοικίας, επονομαζόμενος ώς σήμερα από τους κατοίκους της πόλης «ο άγγελος των φτωχών».

Η δεύτερη έκπληξη για το αυστριακό Κ.Κ. ήταν τον Οκτώβριο του 2005, στις περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Στυρίας –του οποίου πρωτεύουσα είναι το Γκρατς–, στις οποίες είχε ποσοστό 6,3% (υπερπενταπλάσιο από εκείνο του 2000), ενώ ακολούθησε η τρίτη επιτυχία στις δημοτικές εκλογές στο Γκρατς, τον Νοέμβριο του 2012, με την υποψήφια (όπως και στις πρόσφατες εκλογές) Ελκε Καρ, τη διάδοχο του Ερνεστ Κάλτενεγκερ, να έχει συγκεντρώσει τότε ποσοστό 20%.

efsyn.gr