Ο Μπάιντεν «ξηλώνει» το πουλόβερ Τραμπ με το καλημέρα

by/ 0 Comments / 8 View / 21/01/2021

Με αλλαγές στο μεταναστευτικό και τη συμφωνία του Παρισιού ξεκίνησε η θητεία του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, με τον νέο πρόεδρο να επιχειρεί από την πρώτη ημέρα να αντιστρέψει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις του προκατόχου του.

Όπως είχε γίνει γνωστό και πριν από την ορκωμοσία, ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει άμεσα17 εκτελεστικά διατάγματα με το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού να είναι σε πρώτο πλάνο.

 

Ο πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να πιάσει δουλειά σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, λίγο προτού αρχίσει να υπογράφει μια μεγάλη στοίβα από χαρτιά. «Ξεκινάω με το να τηρήσω τις υποσχέσεις μου προς τον Αμερικανικό λαό» δήλωσε σχετικά.

Με τις πρώτες του αποφάσεις ο Μπάιντεν πάγωσε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό (το πρώτο «μεγαλεπήβολο» σχέδιο του Τραμπ), ακύρωσε την ταξιδιωτική απαγόρευση που είχε βάλει στο στόχαστρο κυρίως μουσουλμανικές χώρες και αντέστρεψε αρκετές από τις προσπάθειες του προκατόχου του να βγάλει τις ΗΠΑ από μία σειρά από διεθνείς συμφωνίες. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι η επιστροφή της χώρας στη Συμφωνία του Παρισιού και η επιστροφή τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τον Άντονι Φάουτσι να τίθεται επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Στον τομέα της πανδημίας ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα που επιβάλει τη χρήση μάσκας σε ομοσπονδιακά κτίρια και υπηρεσίες, μια κίνηση εντελώς διαφορετική από την πιο… χαλαρή προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία θέσης συντονιστή κορονοϊού, που θα επιβλέπει τις ενέργειες του Λευκού Οίκου στο θέμα της διανομής εμβολίων και ιατρικού υλικού.

Ο νέος πρόεδρος υπέγραψε επίσης υπόμνημα με το οποίο δίνει οδηγία στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσουν σε ενέργειες για να παραταθεί το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), το οποίο προστατεύει από την απέλαση παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, ενώ κατήργησε εκτελεστικό διάταγμα του προκατόχου του που απαιτούσε πολύ πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική πέραν των συνόρων.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανέφερε αμέσως μετά ότι τερματίζει ένα πολύ αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, που είχε βαφτιστεί Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών (Migrant Protection Protocols, MPP) και υποχρέωσε πάνω από 65.000 αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο Μεξικό τις αποφάσεις των ειδικών δικαστηρίων για ζητήματα μετανάστευσης όσον αφορά τις αιτήσεις τους.

Δεν αποσαφηνίστηκε στην ανακοίνωση τι σημαίνει αυτό για τους μετανάστες που υπήχθησαν στο πρόγραμμα. Πολλοί εξ αυτών ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς με σκηνές κοντά στα σύνορα για ατέλειωτους μήνες.

Θα χρειαστούν, πάντως, μήνες, αν όχι περισσότερο, για να αρθούν οι φραγμοί που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο μεταναστευτικό ζήτημα. Παράλληλα, έστειλε στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα. Σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις προσεχώς.

Efsyn.gr