Ο κύβος ερρίφθη στην Αυστρία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 18

by/ 0 Comments / 1 View / 21/01/2022

Με 137 ψήφους υπέρ έναντι 33 κατά η αυστριακή Βουλή ενέκρινε την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες κατοίκους και γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που προβαίνει σε αυτό το σκληρό μέτρο.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα έχουν διορία μέχρι τα μέσα Μαρτίου για να συμμορφωθούν.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι έγκυες, άτομα που έχουν συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους ή που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο υπουργός Υγείας, Βόλφγκανγκ Μούκσταϊν έκανε λόγο για ένα μεγάλο, αλλά και για το τελευταίο βήμα της Αυστρίας στη μάχη κατά της πανδημίας.

«Έτσι μπορούμε να διαχειριστούμε τον κύκλο των lockdown και του ανοίγματος και κλεισίματος. Για τον λόγο αυτό ο νόμος είναι τόσο απαραίτητος» συμπλήρωσε.

Από τα μέσα Μαρτίου η αστυνομία θα ξεκινήσει να ελέγχει την κατάσταση εμβολιασμού των πολιτών και όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο 600 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, εφόσον οι αρχές κρίνουν ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν προχωρά, τότε θα αρχίσουν να στέλνουν ειδοποιήσεις σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και εάν δεν συμμορφωθούν τότε τα πρόστιμα θα φτάσουν έως και τα 3.600 ευρώ.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τα παραμείνει σε ισχύ έως τον Ιανουάριο του 2024, ενώ το μέτρο θα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες.

Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα που εφαρμόζει το πρωτοφανές αυτό μέτρο, ενώ υπάρχουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη να το σκέφτονται, όπως η Γερμανία.

efsyn.gr