Ο κορονοϊός εξασθενεί, η τηλεργασία ανθεί…

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο κορονοϊός εξασθενεί, η τηλεργασία ανθεί… / 9 View / 22/05/2020

Η εξ αποστάσεως εργασία προκρίθηκε ως το νούμερο ένα μέτρο στον κλάδο υπηρεσιών ενάντια στη διασπορά του ιού και όπως όλα δείχνουν ήρθε για μείνει με την Facebook να υιοθετεί μόνιμα το μοντέλο της τηλεργασίας ακόμη και μετά την άρση του lockdown.

Η κρίση που επέφερε η πανδημία στις ήδη λεηλατημένες από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη και πρακτική εργασιακές σχέσεις αναδεικνύει τη γενίκευση της τηλεργασίας.

Η Facebook κάνει το πρώτο βήμα υιοθετώντας μόνιμα το μοντέλο της τηλεργασίας ακόμη και μετά την άρση του lockdown.

Ο επικεφαλής του τεχνολογικού κολοσσού Μαρκ Ζάκερμπεργκ, εξήγησε ότι ο μεγαλύτερος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως θα αρχίσει «επιθετικά τις προσλήψεις για τηλεργασία» τον Ιούλιο και αναμένει τα επόμενα 5 με 10 χρόνια περίπου οι μισοί του υπάλληλοι να εργάζονται μακριά από τα γραφεία της Facebook .

Η εταιρεία θα υιοθετήσει μια «πιο μετρημένη προσέγγιση» με τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους βάσει της εργασίας και της προηγούμενης αποδοτικότητάς τους και όρισε την 1η Ιανουαρίου 2021 ως καταληκτική ημερομηνία για να δηλώσουν οι εργαζόμενοι τη νέα τους έδρα.

Η Facebook είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία που προωθεί την τηλεργασία σε ένα εργασιακό περιβάλλον που μεταλλάζεται εξαιτίας των νέων συνθηκών που επέφερε ο Covid-19.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα το Twitter και η εταιρεία πληρωμών Square, με επικεφαλής τον Τζακ Ντόρσι, ανακοίνωσαν ότι επιτρέπουν την τηλεργασία επ’ αόριστον.

Οι αποφάσεις όμως του αφεντικού της Facebook, επηρεάζουν ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων που βλέπουν το εργασιακό μέλλον τους να αλλάζει.

Ο Ζάκερμπεργκ τόνισε όμως ότι η εταιρεία θα διατηρήσει όλα της τα γραφεία, ενώ επεσήμανε ότι οι ιδιαίτερα υψηλοί μισθοί που δίνονται στους εργαζόμενους στη Σίλικον Βάλεϊ δεν θα ισχύουν και σε άλλες περιοχές, αλλά θα διαμορφώνονται ανάλογα με το κόστος διαβίωσης.

efsyn.gr