Ο καλός σύμμαχος Ερντογάν

by/ 0 Comments / 1 View / 15/03/2022

Κάκη Μπαλή

Συμφώνησαν τελικά ένα κάποιο μορατόριουμ Μητσοτάκης και Ερντογάν στην άτυπη συνάντησή τους προχθές στην Πόλη; Μάλλον ναι είναι η απάντηση, παρά τις 25 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη που μετρήθηκαν χθες. Το βέβαιο είναι πάντως ότι θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να μάθει το πανελλήνιο τι ακριβώς είπαν και τι συμφώνησαν στο τετ-α-τετ τους ο  Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος. Εκτός, εάν το… μαρτυρήσει η τουρκική πλευρά, η οποία συνήθως είναι λιγότερο φοβική στη δημοσιοποίηση αυτών των συζητήσεων. Στην Αθήνα πάντως άπαντες τηρούν μια κάποια εχεμύθεια. Το έκανε ο πρωθυπουργός, το έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, σε έναν βαθμό το έκανε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ενημερώθηκαν τηλεφωνικά χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επισήμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πόλη ως «ένα θεμέλιο για ουσιαστική βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών», υποστηρίζοντας πως «διαπιστώθηκε συναντίληψη στην ανάγκη να πέσουν οι τόνοι, μια και στο νέο τοπίο είναι προς όφελος των δύο χωρών η σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Επισήμως, η τουρκική πλευρά μίλησε για διάθεση «να βελτιωθούν οι σχέσεις παρά τις διαφωνίες», υπογραμμίζοντας ότι Τουρκία και Ελλάδα «φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη στην αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, η οποία άλλαξε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ενώ «η αυξημένη συνεργασία μας θα έχει περιφερειακά οφέλη».

Ο Σολτς στην Τουρκία

Επισήμως, λοιπόν, Μητσοτάκης και Ερντογάν στέλνουν το μήνυμα στο ΝΑΤΟ ότι θα φροντίσουν να αποφευχθούν οι εντάσεις στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, τουλάχιστον για το διάστημα που η Συμμαχία είναι ένα βήμα πριν από τον πόλεμο με τη Ρωσία. Για την Ελλάδα -και την κυβέρνηση- η ηρεμία στο Αιγαίο για μερικούς μήνες θα είναι μια ανάσα, ενώ ο Ερντογάν έκανε άλλη μια επίδειξη καλής θέλησης στη διεθνή κοινότητα ότι επιδιώκει την καλή γειτονία. Το έκανε με τους πιο δύσκολους -για την Τουρκία- γείτονες, Ισραηλινούς και εμίρηδες, ενώ από τότε που ξεκίνησε η ουκρανική κρίση ο -υποτίθεται απομονωμένος- Ερντογάν αναδεικνύεται σε έναν από τους λίγους δυνάμει διαμεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ένας από τους δύο σχεδόν… θεσμικούς μεσολαβητές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Γερμανός καγκελάριος  Όλαφ Σολτς, έσπευσε χθες στην Τουρκία για να μιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο και για να καλέσουν από κοινού τον Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει τον πόλεμο». Και φρόντισε παράλληλα να εκφράσει την ικανοποίησή του για τις συναντήσεις που είχε ο Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο του Ισραήλ – πιστώνοντάς του την καλή θέληση για καλή γειτονία.

Καλή θέληση της αντιπολίτευσης

Στην Αθήνα, πάλι, ο Μητσοτάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με την καλή θέληση της αντιπολίτευσης. Κατ’ αρχάς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο οποίος είχε καλέσει τον Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον Ερντογάν πολύ πριν κλειστεί το ραντεβού της περασμένης Κυριακής επιμένοντας ότι χρειάζονται ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία στο υψηλότερο επίπεδο, πάντοτε με δεδομένες τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς. Ακόμη και ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όμως, που εμφανίζεται… τουρκοφάγος, μετά την ενημέρωσή του από τον Μητσοτάκη είπε ότι «είναι θετικό σε αυτή τη συγκυρία να υπάρχουν δίαυλοι συνεννόησης και αποκλιμάκωσης χωρίς όμως να δίνεται περιθώριο στην Τουρκία να συνεχίζει το γαϊτανάκι των προκλήσεων».

avgi.gr