Ο Ερντογάν βγάζει πάλι το «Γιαβούζ» στη Μεσόγειο

by/ 0 Comments / 4 View / 07/06/2021

Μία εβδομάδα απομένει για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την προσεχή Δευτέρα, όμως τα μηνύματα της Αγκυρας δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια ιδιαίτερων προσδοκιών στην Αθήνα. Και το περασμένο Σαββατοκύριακο η τουρκική ηγεσία συνέχισε την επιθετική ρητορική για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δείχνοντας να αγνοεί επιδεικτικά τις ελληνικές θέσεις αλλά και τις δημόσιες παρεμβάσεις από την πλευρά της Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν μίλησε και πάλι για το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και προανήγγειλε συνέχιση των παράνομων δραστηριοτήτων με το «Γιαβούζ» στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ ο υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ επανέλαβε την αξίωση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και περιορισμού του εναέριου χώρου της Ελλάδας στο σημερινό εύρος των χωρικών υδάτων, στα 6 ν.μ. Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Αγκυρα συνεχίζει τις εργασίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ανασκευάζοντας τμήμα της παραλιακής λεωφόρου και της πλαζ για τουριστική χρήση.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν δεν αναμένεται να αλλάξει δραστικά την κατάσταση, κάτι που επισήμανε σε συνέντευξή του ο Ν. Δένδιας (στην εφημερίδα «Παραπολιτικά») λέγοντας ότι «η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών». Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. που τάσσεται υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και πρόσθεσε:

«Από τη μια πλευρά είμαστε υπέρ μιας θετικής ατζέντας η οποία θα πρέπει να είναι σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη, εφόσον η Τουρκία αποφεύγει την ένταση και την κλιμάκωση. Από την άλλη, εφόσον η Τουρκία επιστρέψει σε προκλητική συμπεριφορά, όπως έκανε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, τότε το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι».

Η εντύπωση που δίνει πάντως η τουρκική ηγεσία είναι ότι το θέμα των κυρώσεων από την Ε.Ε. έχει απομακρυνθεί, ενώ και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι έχει επιβληθεί ήδη μια δέσμη κυρώσεων για τους S-400, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ο. Τσελίκ και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις Α. Κιλίτς θεωρούν ότι «το ζήτημα έχει λήξει και η Τουρκία παραμένει ένας πολύτιμος και αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ».

Ωστόσο και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ σε δηλώσεις του επανέλαβε την ανησυχία του και δεν αποκλείεται ακόμη και ειδική αναφορά της συνόδου, πέραν της κατ’ ιδίαν συνομιλίας Μπάιντεν-Ερντογάν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου επισκέπτεται το Παρίσι και σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ζ.-Ι. Λε Ντριάν, με στόχο την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων. Εν όψει όμως των συνόδων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. η Τουρκία έχει κάθε λόγο να επιζητεί άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Μακρόν-Ερντογάν.

Efsyn.gr