Ο Ερντογάν άλλαξε (ξανά) τον υπουργό Οικονομικών

by/ 0 Comments / 3 View / 02/12/2021

Νέος υπουργός Οικονομικών στην Τουρκία, που βρίσκεται στο χείλος ενός οικονομικού «γκρεμού» λόγω της εμμονής του πρόεδρου της γείτονος στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, όπως προειδοποιούν σύσσωμη η εγχώρια αντιπολίτευση και πλήθος διεθνών οικονομολόγων εν μέσω της αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντικατέστησε τα μεσάνυχτα με προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα τον υπουργό Οικονομικών Λουτφί Έλβαν με τον υφυπουργό του Νουρεντίν Νεμπάτι.

Σύμφωνα με το διάταγμα, ο Τούρκος πρόεδρος αποδέχτηκε την παραίτηση που υπέβαλε Έλβαν -ο οποίος είχε διαθεχτεί τον παραιτηθέντα Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν. Ο διορισμός του τέως ΥΠ.ΟΙΚ. είχε γίνει δεκτός με ικανοποίηση από οργανώσεις εργοδοτών και αναλυτές. Αλλά η θητεία του σημαδεύτηκε από κρίσεις.

Σημειώνεται ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα επενέβη μάταια με «ενέσεις» από τα εξαντλούμενα αποθεματικά στην αγορά συναλλάγματος για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, που έχασε το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σ’ έναν μήνα και 40% από την αρχή της χρονιάς.

Όπως επιθυμούσε ο πρόεδρος, ο θεσμός μείωσε τον Νοέμβριο το κατευθυντήριο επιτόκιό του (από το 16 στο 15%) για τρίτη φορά μέσα σε δυο μήνες, την ώρα που ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σε ετήσιο ρυθμό, βρίσκεται σε επίπεδο τετραπλάσιο από τον στόχο της κυβέρνησης.

Αντίθετα με την κλασική οικονομική θεωρία, ο Ερντογάν λέει πως τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε αυξήσεις τιμών. Διαβεβαιώνει ότι με τη μείωσή τους υποστηρίζονται η παραγωγή και οι εξαγωγές.

Από το 2019, ο Τούρκος πρόεδρος έπαυσε τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας που εναντιώνονταν στην επιθυμία του να δει τα επιτόκια να μειώνονται.

efsyn.gr