«Ο αδελφός μου δεν έπρεπε να πεθάνει για 20 δολάρια»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Ο αδελφός μου δεν έπρεπε να πεθάνει για 20 δολάρια» / 7 View / 11/06/2020

Έκκληση γεμάτη πάθος και συγκίνηση έκανε προς το Κογκρέσο ο Φιλονίζ Φλόιντ, αδελφός του Αφροαμερικανού που δολοφονήθηκε από αστυνομικό στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, υπόθεση που έχει ξεσηκώσει το κίνημα «Black Lives Matter», αλλά και ολόκληρο τον κόσμο κατά της αστυνομικής και ρατσιστικής βίας, με κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.

Ο Φιλονίζ Φλόιντ κλήθηκε να μιλήσει στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπορσώπων, η οποία διεξάγει έρευνα σχετικά με τα αίτια των ταραχών που ξέσπασαν τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία του αδελφού του και τα οποία σχετίζονται με την εδραιωμένη στις ΗΠΑ ρατσιστική ανισότητα και την αστυνομική βία.

«Ο Τζορτζ δεν έκανε κακό σε κανένα εκείνη την ημέρα. Δεν του άξιζε να πεθάνει για 20 δολάρια. Σας ρωτώ: Αυτή είναι η αξία της ζωής ενός μαύρου; 20 δολάρια; Ζούμε στο 2020. Αρκετά πια» είπε ο 42χρονος Φιλονίζ. «Είναι στο χέρι σας να διασφαλίσετε ότι η θάνατός του δεν θα πάει χαμένος».

Πολύ συγκινημένος, καθώς ήταν μόλις μία ημέρα μετά την κηδεία του αδελφού του, ο Φιλονίζ είπε:

«Βρίσκομαι εδώ για να σας ζητήσω να κάνετε κάτι ώστε αυτό να σταματήσει. Να σταματήσει ο πόνος. Ο Τζορτζ κάλεσε σε βοήθεια και τον αγνόησαν. Σας παρακαλώ ακούστε την έκκληση που σας κάνω τώρα, τις εκκλήσεις της οικογένειάς μας και τις εκκλήσεις που ηχούν στους δρόμους όλου του κόσμου».

Επίσης κατέθεσε ότι ο αστυνομικός που ευθύνεται για τον θάνατο του Τζορτζ, που συνελήφθη με την κατηγορία ότι προσπάθησε να αγοράσει κάτι με πλαστό χαρτονόμισμα. και κατηγορείται για δολοφονία εξ αμελείας και ανθρωποκτονία, Ντέρεκ Σόβιν, γνώριζε τον αδελφό του από τα χρόνια που εργάζονταν μαζί σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. «Τον σκότωσε γιατί δεν τον συμπαθούσε. Σίγουρα είχε ρατσιστικό κίνητρο», είπε.

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων προωθεί μεταρρυθμιστικό νόμο για τη λειτουργία της αστυνομίας, ενώ και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κατεβάσει δική τους αντιπρόταση, ωστόσο δεν είναι σαφές αν θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συναινέσουν σε νόμο τον οποίο θα δεχθεί στη συνέχεια να υπογράψει ο πρόεδρος Τραμπ, που από την αρχή της κρίσης έχει λειτουργήσει διχαστικά, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, πότε καλώντας τον στρατό να καταστείλει τις κινητοποιήσεις και πότε χαρακτηρίζοντας το αντιφασιστικό κίνημα «τρομοκράτες».