«Ο Αγών μου» του Χίτλερ συζητείται στο Ισραήλ

by/ 0 Comments / 78 View / 09/01/2016

Στη Γερμανία επανεκδόθηκε το βιβλίο του Χίτλερ «Ο Αγών μου» μετά από 70 χρόνια και την παρέλευση του χρονικού ορίου προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, τα οποία ανήκαν στη Βαυαρία. Πώς αντιδρά όμως το Ισραήλ;

Η αντιμετώπιση της επανέκδοσης στο Ισραήλ ίσως λίγο ξαφνιάζει. Ένα αντίτυπο του βιβλίου βρίσκεται σε μια προθήκη της βιβλιοθήκης του ισραηλινού κοινοβουλίου, της Κνεσέτ, ενώ το βιβλίο κυκλοφορούσε στα εβραϊκά ήδη από τη δεκαετία του 1980. Συνεκδότης μιας πιο μικρής έκδοσης ήταν ο Όντεντ Χαϊλμπρόνερ, ιστορικός από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο στην Ιερουσαλήμ, ο οποίος αυτές τις ημέρες εξηγεί στους συμπατριώτες του από τηλεοράσεως ποια ήταν η σημασία του βιβλίου την περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας.

Όπως επισήμανε, «τότε το διάβαζε ο καθένας (σ.σ. στη Γερμανία). Όποιος ήθελε να δικαιολογήσει τις πράξεις του μπορούσε γενικά να παραπέμψει στον ‘Φύρερ’. Το βιβλίο ήταν σημείο αναφοράς σε σχολεία και πανεπιστήμια στη ναζιστική Γερμανία».

Όλες οι μεγάλες ισραηλινές εφημερίδες, όπως η Ha´aretz, η Yedioth Ahronoth και η Ma´ariv, αναφέρονται αυτές τις μέρες στην επανέκδοση του βιβλίου στη Γερμανία με συνοδευτικά σχόλια. «’Ο Αγών μου’ έχει εκδοθεί εδώ και καιρό και στα αραβικά. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις αγγλικές εκδόσεις. Οι πρώτες τη δεκαετία του 1930. Και από τότε το χρησιμοποιεί ο καθένας για να εξυπηρετήσει του σκοπούς του. Νεοναζί υπάρχουν παντού» λέει ο Όντεντ Χαϊλμπρόνερ.

Συνυπεύθυνοι για το Ολοκαύτωμα οι μουσουλμάνοι;

Παράλληλα όμως αναζωπυρώνεται η συζήτηση στο Ισραήλ με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου για την ευθύνη της Γερμανίας σε σχέση με το Ολοκαύτωμα. Τον περασμένο Οκτώβριο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει πως ο Χίτλερ δεν ήθελε να εξοντώσει τους Εβραίους, αλλά ήταν ο μεγάλος μουφτής Χατζ Αμίν αλ Χουσεϊνί, που πίεσε, όπως είπε, τον Χίτλερ το 1941 στο Βερολίνο.

Είναι δηλαδή συνυπεύθυνοι για το Ολοκαύτωμα και οι μουσουλμάνοι; Ο Γερμανοισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας Ράφαελ Σέλιγκμαν λέει σχετικά: «Θα ήθελα να σταματήσουν αυτά τα ψέματα. Ο Χίτλερ εκπροσωπούσε τις ιδέες του μίσους και τις επεξεργαζόταν».

Ο Ράφαελ Σέλιγκαν δεν πιστεύει ότι θα διαβάσει κανείς τη νέα έκδοση των 2.000 σελίδων μαζί με τα σχόλια, ωστόσο είναι χρήσιμη για να απομυθοποιηθεί το έργο του Χίτλερ και να καταλάβει κανείς καλύτερα τη Γερμανία την εποχή της διακυβέρνησής του.

Πηγή: Deutsche Welle