Ουκρανικό / Περιθώρια για διπλωματία βλέπουν τώρα Μόσχα και Κίεβο

by/ 0 Comments / 1 View / 10/02/2022

“Θετικά σημάδια” βλέπει το Κρεμλίνο έπειτα από τη διπλωματική πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που επισκέφτηκε μέσα στην εβδομάδα Μόσχα και Κίεβο. Ομως και η Ουκρανία έδειξε να ανταποκρίνεται θετικά στη μεσολαβητική προσπάθεια κρίνοντας ότι τώρα υπάρχουν “πραγματικές δυνατότητες” για την ειρηνική επίλυση της κρίσης.

“Υπήρξαν θετικά σημάδια μετά την απόφαση της Ουκρανίας να δράσει αποκλειστικά στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ, είναι κάτι θετικό”, σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ε.Ε. Βλαντιμίρ Τσίζοφ δήλωνε, παράλληλα, στο BBC ότι η Μόσχα πιστεύει ακόμη στις δυνατότητες της διπλωματίας να αποκλιμακώσει τη σημερινή κρίση. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει σε καμία χώρα αλλά πρόσθεσε πως καλό θα ήταν να αποφεύγονταν προκλήσεις που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Μόσχα να μεταβάλει τη στάση της.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι αρνείται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, που υπογράφηκαν το 2015, προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι σε διάστημα οκτώ ετών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Πεσκόφ έκανε τα σχόλια αυτά απαντώντας στις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντμίρ Ζελένσκι, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Μακρόν. Οι πολιτικοί σύμβουλοι των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας πρόκειται να συναντηθούν σήμερα, Πέμπτη, στο Βερολίνο προκειμένου να βρουν τρόπους να επανεκκινήσει η διαδικασία ειρήνευσης στο Ντονμπάς και να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνάντησης των ηγετών των τεσσάρων χωρών.

Θετική πάντως ήταν και η ανταπόκριση της Ουκρανίας στην επίσκεψη Μακρόν, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ντμίτρο Κουλέμπα εκτίμησε χθες ότι “υπάρχει πραγματική πιθανότητα για μια διπλωματική διευθέτηση” της κρίσης. Ο ίδιος δεν απέφυγε πάντως μια νέα επίθεση κατά της Μόσχας υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία προκαλεί τις τρέχουσες εντάσεις επειδή “προσπαθεί να πάρει εκδίκηση μετά την ήττα της ΕΣΣΔ στον Ψυχρό Πόλεμο”. Στόχος, όπως πρόσθεσε, “είναι να διατηρηθεί το σύνολο της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη”, η οποία χτίστηκε πριν 30 χρόνια.

Παρέμβαση Πάπα

Ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα ήταν “τρέλα”, σχολίασε, τέλος, από την πλευρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα μπορέσουν να ξεπεραστούν μέσω του πολυμερούς διαλόγου.

“Ας συνεχίσουμε να παρακαλούμε τον Θεό για ειρήνη ώστε οι εντάσεις και οι απειλές πολέμου να μπορέσουν να ξεπεραστούν μέσω ενός σοβαρού διαλόγου και οι συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας να μπορέσουν να συμβάλουν σε αυτόν τον σκοπό”, υπογράμμισε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας, τις οποίες διευκολύνουν η Γερμανία και η Γαλλία. “Και ας μην ξεχνάμε. Ο πόλεμος είναι τρέλα”, κατέληξε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

avgi.gr