Ουκρανία: Χαραμάδα αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση της έντασης

by/ 0 Comments / 1 View / 21/02/2022

Υπό τον ήχο των οβίδων στα εδάφη του Ντονμπάς συνεχίζονται οι πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες. Προετοιμάζεται συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Αντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ αυτήν την Πέμπτη σε ουδέτερο έδαφος στην Ευρώπη. Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα του Μόνιμου Συμβουλίου από την προεδρεύουσα Πολωνία κατόπιν ουκρανικού αιτήματος.

Πολεμική παραμένει η ατμόσφαιρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας ωστόσο παραμένει ζωντανή μια «αχτίδα» αισιοδοξίας καθώς ξεκίνησε μια νέα μεσολαβητική προσπάθεια υπό τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με χειροπιαστά αποτελέσματα.

Με το «παιχνίδι» νεύρων και αντοχής να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε επί της αρχής να οργανωθεί σύνοδος κορυφής με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Θα προηγηθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο κρατών την Πέμπτη σε ουδέτερο έδαφος στην Ευρώπη (πιθανόν στο Ελσίνκι ή στη Γενεύη) με την προϋπόθεση μέχρι τότε να μην υπάρξει ρωσική εισβολή.

Οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν (…) εάν δεν έχει γίνει εισβολή», συνέχισε. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.

«Επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Τη διεξαγωγή της συνόδου πρότεινε νωρίτερα στους ηγέτες ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, η οποία θα αφορά «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Στο μεσοδιάστημα είχε ανακοινωθεί για σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου από την προεδρεύουσα Πολωνία κατόπιν ουκρανικού αιτήματος.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ουκρανική κρίση, έπειτα από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών το Σαββατοκύριακο με θανάτους και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και την ανακοίνωση περί επικείμενης συνόδου κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

efsyn.gr