Ουκρανία στηρίζει το ΝΑΤΟ ενώ η Ρωσία προειδοποιεί κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ

by/ 0 Comments / 0 View / 07/04/2021

Την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου υποστηρίζει σθεναρά το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του, εν μέσω της συζήτησης για ένταξη της χώρας στην βορειοατλαντική Συμμαχία και ενώ παραμένει ο κίνδυνος για νέο ξέσπασμα συγκρούσεων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, καθώς το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα ένοπλα επεισόδια με νεκρούς.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Μόσχας στην Ουκρανία και στη γύρω περιοχή όπως και για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στη στενή εταιρική μας σχέση», «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς» διαβεβαίωσε ο γ.γ. επισημαίνοντας πως οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της Συμμαχίας συναντήθηκαν την 1η Απριλίου για «μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

«Οι Σύμμαχοι μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τις πρόσφατες μεγάλου εύρους στρατιωτικές δραστηριότητες που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και στη γύρω περιοχή. Οι Σύμμαχοι ανησυχούν επίσης για τις ρωσικές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός του Ιουλίου 2020, που οδήγησαν στον θάνατο τεσσάρων Ουκρανών στρατιωτών την περασμένη εβδομάδα», διευκρίνισε.

«Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας υπονομεύουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων χάρη στη συμφωνία της 27ης Ιουλίου 2020 που διαπραγματεύθηκε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ζελένσκι: Μοναδική λύση η πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ

Μετά το τηλεφώνημα ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε πως μια πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ο μοναδικός τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς.

Επίσης, κάλεσε τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να ενεργήσουν ως ισχυρός παράγοντας αποτροπής προς τη Ρωσία.

Η Ουκρανία κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες στα βόρεια και ανατολικά σύνορά της, καθώς και στη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Νέες προειδοποιήσεις από το Κρεμλίνο για επιδείνωση σύγκρουσης

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο, ανακοίνωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα επιδεινώσει τη σύγκρουση μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Αμφιβάλλουμε βαθύτατα για το ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία κατά κάποιο τρόπο να επιλύσει το εσωτερικό της πρόβλημα. Κατά την άποψή μας, θα επιδεινώσει την κατάσταση, επειδή μιλώντας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αγνοείται η γνώμη του κόσμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αν ρωτήσετε την γνώμη μερικών εκατομμυρίων ανθρώπων στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες, θα καταλάβετε ότι μια τέτοια ένταξη στο ΝΑΤΟ γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι βαθύτατα απαράδεκτη» πρόσθεσε.

Σε προηγούμενη σχετική αναφορά του, το Κρεμλίνο δεν αρνήθηκε τις πρόσφατες κινήσεις στρατευμάτων, αλλά επέμεινε πως η Μόσχα «δεν απειλεί κανέναν» αλλά προειδοποίησε πως θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση δυτικής στρατιωτικής ανάπτυξης στην Ουκρανία.

Αλληλεγγύη στο Κίεβο από ΗΠΑ, Ε.Ε. και Βρετανία

Οι νέες εξελίξεις έρχονται μετά τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Ουκρανία από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη αύξησαν το επίπεδο συναγερμού τους έπειτα από τις πρόσφατες κλιμακώσεις.

Η ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας πραγματοποιείται σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης των ένοπλων συγκρούσεων κατά μήκος του μετώπου ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει περισσότερους από 13.000 θανάτους από το 2014, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Efsyn.gr