Ουκρανία / Ο Πούτιν θα διευθύνει ο ίδιος το Σάββατο ασκήσεις με πυρηνικά όπλα

by/ 0 Comments / 1 View / 18/02/2022

Το Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα διευθύνει ο ίδιος ασκήσεις των στρατηγικών δυνάμεων της χώρας, που θα περιλαμβάνουν εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise, όπως ανακοινώθηκε από τη Μόσχα. Ο στόχος είναι να δοκιμαστεί η ετοιμ΄ποτητα και «η αξιοπιστία των πυρηνικών και μη πυρηνικών στρατηγικών όπλων».

Η κίνηση αυτή, μεταξύ άλλων, έρχεται να αλλάξει εντελώς τις αναλογίες στον επικοινωνιακό πόλεμο που διεξάγουν κυρίως οι ΗΠΑ μέσω των ΜΜΕ και των δηλώσεων Μπάιντεν και Μπλίνκεν, περί επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις. Η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα χλευάσει ακόμη και επισήμως τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.

Η Δύση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κινητοποίηση περίπου 130.000 ανδρών των ρωσικών δυνάμεων εντός των συνόρων της χώρας δίπλα στα σύνορα με την Ουκρανία. Η κινητοποίηση των στρατηγικών δυνάμεων της Ρωσίας αλλάζει τελείως τις αναλογίες, καθώς αυτές περιλαμβάνουν διηπειρωτικούς πυραύλους, στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, υποβρύχια, πλοία επιφανείας και αεροπορία του πολεμικού ναυτικού εξοπλισμένη με συμβατικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

«Στις 19 Φεβρουαρίου, υπό την διεύθυνση του ανωτάτου διοικητή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βλαντίμιρ Πούτιν, θα οργανωθεί σχεδιασμένη άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Κατά την ίδια πηγή, θα πραγματοποιηθεί «εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise» στο πλαίσιο των ασκήσεων. Θα συμμετάσχουν επίσης μονάδες της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, οι αεροδιαστημικές δυνάμεις, οι στρατηγικές δυνάμεις και οι ρωσικοί στόλοι του Βορρά και της Μαύρης Θάλασσας.

Να ανακτήσουν την εικόνα του ρυθμιστή των εξελίξεων προσπαθούν οι ΗΠΑ

Συνεχής είναι η προσπάθεια της αμερικανικής διπλωματίας να διατηρήσει καθοριστικό ρόλο στην αντιπαράθεση Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία, αλλά και να επουλώσει την κακή εικόνα της διοίκησης Μπάιντεν στο εσωτερικό, όπου εμφανίζεται να χάνει στην σκακιέρα, απέναντι στον Πούτιν.

Την Πέμπτη ο Μπλίνκεν περιέγραψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την οπτική των ΗΠΑ για το πώς η Ρωσία θα επεδίωκε να δικαιολογήσει μια εισβολή στην Ουκρανία προειδοποιώντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί «τις επόμενες ημέρες». Μάλιστα, υποστήριξε ότι έχουν προσδιοριστεί και οι στόχοι της επίθεσης, μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα Κίεβο. Η νέα αυτή προειδοποίηση ακολουθεί πολλές ακόμη που έχουν διαψευστεί, προκαλώντας χλευαστικά σχόλια από τη Μόσχα.

Ο Μπλίνκεν υποστήριξε αυτή τη φορά ότι η Μόσχα μπορεί να δημιουργήσει ένα συμβάν που θα οδηγεί στην εισβολή, κάτι που θα μπορούσε να περιλαμβάνει «μία ψεύτικη ή και μία πραγματική επίθεση με χημικά όπλα … η Ρωσία μπορεί να περιγράψει ένα τέτοιο συμβάν ως εθνική εκκαθάριση ή γενοκτονία». Κάλεσε παράλληλα την Ρωσία να δηλώσει απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία. «Δηλώστε το καθαρά. Δηλώστε το ευθέως στον κόσμο. Και μετά αποδείξτε το στέλνοντας τις μονάδες σας, τα τανκ, τα αεροσκάφη στους στρατώνες και τις βάσεις τους, στέλνοντας τους διπλωμάτες σας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο ίδιος ζήτησε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ επί ευρωπαϊκού εδάφους στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή αρκετά 24ωρα μετά, την ίδια ώρα που προειδοποιεί για εισβολή τις επόμενες ημέρες…

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν χαρακτήρισε αυτή την θέση και τακτική των ΗΠΑ «επικίνδυνη» και «θλιβερή», υπογραμμίζοντας ότι τροφοδοτεί την ένταση. Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν επί ρωσικού εδάφους, με κάποιες να επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των γυμνασίων στα οποία συμμετείχαν, κατά τον ίδιο.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στην συνάντηση των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με την Συμφωνία του Μινσκ για την εκεχειρία στην Ουκρανία. Αυτή μεταξύ άλλων προβλέπει πλήρη αποχή από την χρήση βαρέων όπλων και από τις δύο πλευρές. Τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις όσο και οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές κατηγορούν αλλήλους για συνεχείς παραβιάσεις το τελευταίο διάστημα.

avgi.gr