Ουκρανία: Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι πρόσφυγες

by/ 0 Comments / 2 View / 03/03/2022

Με τον πόλεμο να μαίνεται επί των ουκρανικών εδαφών οι πολίτες οι οποίοι έχουν πλέον εγκαταλείψει την χώρα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, ενημέρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.

«Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», ανέφερε ο μέσω Twitter.

«Για πολλά εκατομμύρια άλλους, μέσα στην Ουκρανία, είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Ιταλός αξιωματούχος.

Ο κ. Γκράντι σχεδιάζει να ταξιδέψει τις προσεχείς ημέρες στη Ρουμανία, στον Μόλδοβα και στην Πολωνία, τρεις χώρες που υποδέχθηκαν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

► Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος ώστε να μπορέσουν να φτάσουν φάρμακα και άλλες ιατροφαρμακευτικές προμήθειες σε όσους το έχουν ανάγκη στην Ουκρανία επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Όπως είπε, έχουν ήδη συγκεντρωθεί 36 τόνοι ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και υλικό για να καλύψει τις ανάγκες χειρουργείων για 1.000 άτομα και θα μεταφερθούν στην Πολωνία, ωστόσο θα χρειαστεί να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος για να μπορέσει όλο αυτό το υλικό να φτάσει στον προορισμό του. Μεταξύ των φαρμάκων που έχουν συγκεντρωθεί είναι θεραπείες για μη μεταδιδόμενες ασθένειες, ινσουλίνη, υπέρταση και αντιτετανικοί οροί.

efsyn.gr