Ουκρανία / Εθνικιστικό μαύρο στις τηλεοράσεις και διώξεις αντιπάλων

by/ 0 Comments / 3 View / 25/02/2021

Μαύρο σε τρία κανάλια της αντιπολίτευσης έριξε η κυβέρνηση του Προέδρου Ζελένσκι, οι 1.500 δημοσιογράφοι τους μπήκαν σε «μαύρη λίστα» από τους ακροδεξιούς

ΟΠρόεδρος της Ουκρανίας Βολντίμιρ Ζελένσκι αποφάσισε να κλείσει τρία τηλεοπτικά κανάλια της αντιπολίτευσης, το NewsOne, το 112 και το ZIK, με τη δικαιολογία ότι προπαγάνδιζαν θέσεις της Ρωσίας, ενώ η ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης strana.ua χαρακτήρισε την κατηγορία σκέτη υποκρισία και ανέφερε ότι μια σειρά κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθημερινά σχεδόν παρουσιάζονταν στις οθόνες αυτών των καναλιών. Τώρα οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι συμφωνούν ότι τα κανάλια ήταν προπαγανδιστικά και έπρεπε να κλείσουν. Υπάρχει η αίσθηση ότι ο Ζελένσκι, μετά την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητάς του, δεν ανέχεται καμία αντιπολίτευση. Το κόμμα του έρχεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις, με πρώτο το φιλικό προς τη Ρωσία κόμμα «Για τη Ζωή».

 

Ο λόγος για την απώλεια της δημοτικότητάς του είναι ότι δεν τήρησε καμία από τις υποσχέσεις του. Ο πόλεμος εναντίον των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ συνεχίζεται, αν και με μικρότερη ένταση. Νέες θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν και οι νέοι της χώρας αναγκάζονται να μεταναστεύσουν μαζικά στην Πολωνία και στην Ε.Ε., ενώ η Ουκρανία με τους 40 εκατ. κατοίκους είναι από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης. Μετά το κλείσιμο των καναλιών, ένας Ουκρανός υπερεθνικιστής δημιούργησε, πριν λίγες μέρες, μια «μαύρη λίστα», που περιέλαβε τους 1.500 δημοσιογράφους τους. Όποιος μπήκε στη μαύρη λίστα δεν αντιμετωπίζει μόνο δυσκολίες στην εύρεση εργασίας, αλλά μπορεί να γίνει και στόχος των νεοφασιστών.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακροδεξιοί στοχοποιούν δημοσιογράφους των τηλεοπτικών σταθμών της αντιπολίτευσης. Ουκρανοί υπερεθνικιστές έριξαν χειροβομβίδες κατά του καναλιού 112 το 2019, το γραφείο σύνταξης του καναλιού Inter πυρπολήθηκε το 2016, ενώ ακροδεξιοί πολιόρκησαν για μέρες τα κανάλια NewsOne και Inter το 2016 και το 2017. Όποιος επικρίνει τις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης και εκφράζει συμπάθεια για τη Ρωσία πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τα χειρότερα. Ο φιλορώσος συγγραφέας Ολές Μπουσίνα δολοφονήθηκε από εθνικιστές μπροστά από το διαμέρισμά του στο Κίεβο στις 16 Απριλίου 2015. Οι δύο φερόμενοι ως δράστες τέθηκαν υπό κράτηση, αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς καταδίκη. Ένας από τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Μπουσίνα, ο εθνικιστής Αντρίι Μεντβέντκο, μετά το κλείσιμο των τριών τηλεοπτικών καναλιών έστειλε τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο της χώρας. Ο φιλελεύθερος δημοσιογράφος Πάβελ Σχερέμετ δολοφονήθηκε από βόμβα στο κέντρο του Κιέβου τον Ιούλιο του 2016. Οι δράστες πιστεύεται ότι ήταν υπερεθνικιστές.

 

Η καθηγήτρια και συγγραφέας Γιεβγκενιγια Μπιλστένκο επέκρινε τον νόμο της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της γλώσσας, αφού από τις 16 Ιανουαρίου 2021 οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν σε δημόσιους χώρους μόνο τα ουκρανικά, παρ’ όλο που η ρωσική γλώσσα κυριαρχεί σε μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου. Η Μπιλτσένκο απειλείται συνεχώς από τους ακροδεξιούς. Όποιος μιλάει θετικά για τη Ρωσία, εκφράζεται ενάντια στον πόλεμο κατά του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και υποστηρίζει τους αντιρρησίες συνείδησης, όπως ο δημοσιογράφος Ρουσλάν Κοτσάμπα, κινδυνεύει από τους υπερεθνικιστές και χαρακτηρίζεται προδότης. Μάλιστα, στην τελευταία δίκη που είχε να αντιμετωπίσει στις 22 Ιανουαρίου φέτος, δέχτηκε επίθεση έξω από τα δικαστήρια από υπερεθνικιστές. Η αστυνομία, που ήταν παρούσα, δεν συνέλαβε κανέναν από τους δράστες.

Avgi.gr