Οριακή νίκη Δημοκρατικών στη Γερουσία για το σχέδιο 1,9 τρισ. αντιμετώπισης της πανδημίας

by/ 0 Comments / 4 View / 05/02/2021

Η προσπάθεια του Τζο Μπάιντεν να ενεργοποιήσει το πακέτο αντιμετώπισης του κορονοϊού ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίου δολαρίων απέκτησε νέα ώθηση σήμερα, καθώς η Γερουσία ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία το σχέδιο αυτό προϋπολογισμού, επιτρέποντας έτσι στους Δημοκρατικούς να προωθήσουν τη νομοθεσία στο Κογκρέσο τις επόμενες εβδομάδες με ή χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών.

 

Μετά από σχεδόν δεκαπέντε ώρες συζήτησης και ψήφους επί δεκάδων τροπολογιών, η Γερουσία ισοψήφισε στο 50-50, φθάνοντας σε αδιέξοδο κατά την έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού. Το αδιέξοδο ήρθη από την αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις, η θετική ψήφος της οποίας έδωσε τη νίκη στους Δημοκρατικούς και έστειλε την πρόταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τελική έγκριση.

Λίγο πριν από την τελική ψηφοφορία, οι Δημοκρατικοί έκαναν επίδειξη δύναμης, προτείνοντας μια τροπολογία που ανέτρεπε το αποτέλεσμα προηγούμενων ψηφοφοριών για το μέλλον του αγωγού Keystone XL και τη βοήθεια για τον κορονοϊό προς παράτυπους μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά που η Χάρις στο ρόλο της ως προέδρου της Γερουσίας έδωσε μια καθοριστική ψήφο, αφότου ορκίστηκε ως αντιπρόεδρος του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Προτού τελειώσει τη δουλειά της, η Γερουσία ενέκρινε σειρά τροπολογιών για το περίγραμμα του προϋπολογισμού που είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προχθές, Τετάρτη. Ως αποτέλεσμα, η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει και πάλι τώρα για να δεχθεί τις αλλαγές της Γερουσίας, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σήμερα.

Για παράδειγμα, η Γερουσία προσέθεσε ένα μέτρο που καλεί για αυξημένη χρηματοδότηση αγροτικών νοσοκομείων οι πόροι των οποίων πιέζονται από την πανδημία.

Όμως καθώς περνούσαν οι ώρες και δεκάδες τροπολογίες προτείνονταν, οι εξαντλημένοι γερουσιαστές πέρασαν τη νύχτα κυρίως απορρίπτοντας ιδέες των Ρεπουμπλικανών όπως το να τερματιστεί όλη η εξωτερική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ και να απαγορευθεί στο Κογκρέσο να διευρύνει τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ πέρα από τους υφιστάμενους εννέα δικαστές.

Πηγή: Reuters