Οριακά κοντά στο Καστελλόριζο τα τουρκικά σκάφη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οριακά κοντά στο Καστελλόριζο τα τουρκικά σκάφη / 8 View / 20/10/2020

Οι ανοιχτοί πομποί των ATAMAN και CENGIZ HAN που συνοδεύουν το ερευνητικό ORUC REIS τα τοποθετούν λίγο μακρύτερα από τα 6 ν.μ. το πρωί της Τρίτης.
ΗΤρίτη είναι η τελευταία ημέρα που κατά την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία το ORUC REIS θα πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή που το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει ως ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το πρωί τα συστήματα παρακολούθησης της διεθνούς ναυτιλίας τοποθετούσαν τον τουρκικό στολίσκο -πιθανότατα μαζί με πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού- να κινούνται πολύ κοντά στο Καστελλόριζο και την γειτονική Στρογγύλη.

Το ORUC REIS φαίνεται από τα ξημερώματα να έχει σβήσει τον δικό του πομπό και εμφανίζεται μακρύτερα, ωστόσο τα άλλα δύο σκάφη, το ATAMAN και το CENGIZ HAN δεν έχουν κάνει το ίδιο, «προδίδοντας» την πραγματική θέση και του πλοίου που συνοδεύουν.

Η θέση αυτή φαίνεται να είναι σαφώς εντός των 12 ν.μ. που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας (αμφισβητώντας και πάλι έμπρακτα την ισχύ τους για το Καστελλόριζο) και αρκετά κοντά στα σημερινά χωρικά ύδατα της Ελλάδας, στα 6 ν.μ.

Ακόμη ωστόσο και αν τελικά επιστρέψουν σήμερα στην Αττάλεια τα τρία παραπάνω σκάφη χωρίς άλλες προκλητικές κινήσεις, η Άγκυρα δεν δείχνει να έχει διάθεση περιορισμού των προκλήσεων. Ήδη έχουν εκδοθεί τρεις νέες NAVTEX για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Avgi.gr