Οργή της Άγκυρας για τις κυρώσεις στην Avrasya Shipping

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οργή της Άγκυρας για τις κυρώσεις στην Avrasya Shipping / 2 View / 22/09/2020

Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που ναυλώνει το τουρκικό πλοίο Cirkin προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.

Η ΕΕ πάγωσε χθες τα περιουσιακά στοιχεία της Avrasya Shipping, της οποίας το φορτηγό πλοίο Cirkin ενεπλάκη τον Ιούνιο σε ναυτικό επεισόδιο ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία και στάθηκε αφορμή για το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν καθώς το πλοίο φέρεται να παραβίαζε το εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη.

«Η Επιχείρηση Ειρήνη της ΕΕ ανταμείβει τον Χάφταρ και τιμωρεί την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ λιβυκή κυβέρνηση», υποστήριξε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για μεροληπτική στάση.

Η Άγκυρα υποστηρίζει τη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που έχει την έδρα της στην Τρίπολη. Ωστόσο η ανατολική Λιβύη και μεγάλο μέρος της νότιας Λιβύης ελέγχονται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

«Το γεγονός ότι παραβλέπονται αυτές οι χώρες και εταιρείες, αρχίζοντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έστειλαν όπλα από ξηράς και αέρος στον πραξικοπηματία Χάφταρ παραβιάζοντας τις αποφάσεις (του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών), ενώ η υποστήριξη που προσφέρθηκε στη νόμιμη κυβέρνηση … θεωρείται παραβίαση του εμπάργκο, είναι μια σαφής ένδειξη ότι η ΕΕ … μεροληπτεί», υποστήριξε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τουρκία αρνείται ότι το πλοίο σχετίζεται με διακίνηση όπλων και ισχυρίζεται ότι επιτηρούσε την τήρηση του εμπάργκο και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσίευσε την απόφαση για τις κυρώσεις,«το Cirkin συνδέθηκε με μεταφορές στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη» τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020.

«Σε μια στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες να μειωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, το να λαμβάνεται μια τόσο λαθεμένη απόφαση είναι εξαιρετικά λυπηρό», δηλώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

efsyn.gr