ΟΠΕΚ: Ιστορική συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΟΠΕΚ: Ιστορική συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου / 8 View / 13/04/2020

Άνοδος καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου αφού οι μεγάλοι παραγωγοί κατέληξαν σε συμφωνία για μείωση ρεκόρ της παραγωγής.

Οι τιμές του μπρεντ ενισχύθηκαν κατά 16 σεντς ή 0,5% στα 31,64 δολάρια το βαρέλι, αφού άνοιξαν στο υψηλότερο μέχρι στιγμής επίπεδο της συνεδρίασης στα 33,99 δολάρια. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 37 σεντς ή 1,6% στα 23,13 δολάρια το βαρέλι, αφού ανήλθε στο υψηλό επίπεδο των 24,74 δολαρίων.

Χθες, μετά από τέσσερις ημέρες αντιπαραθέσεων, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, η Ρωσία, και άλλες χώρες που είναι γνωστές ως ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αντιστοιχώντας περίπου στο 10% της παγκόσμιας προσφοράς.

Πρόκειται για μία κίνηση υποστήριξης των διεθνών τιμών, που πλήττονται εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών, αλλά αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για τη συμμόρφωση των κρατών με τα όσα προβλέπει η συμφωνία, προσθέτοντας ότι οι πραγματικές μειώσεις ίσως να μην είναι τόσο μεγάλες όσο αυτές στις οποίες δεσμεύθηκαν οι παραγωγοί.

Μακρύς ο δρόμος

Άλλωστε, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους προκειμένου να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά. Μπορεί η συμφωνηθείσα μείωση της παραγωγής να είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της κρίσης του 2008, αλλά είναι πολύ μικρότερη, από τα 30 εκατομμύρια βαρέλια που «χάθηκαν» λόγω κορονοιού τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου του Κουβέιτ, η μείωση της παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να φτάσει στα 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) περίπου στο 20% της παγκόσμιας προσφοράς. Ο ίδιος και Ιρανός ομόλογός του δήλωσαν νωρίτερα ότι η συμφωνία κατέστη δυνατή αφού επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός με το Μεξικό, ο υπουργός Ενέργειας του οποίου, Ρόσιο Νάλε, ευχαρίστησε τα μέλη του OΠΕΚ+ για τη στήριξή τους.

Η υπογραφή της συμφωνίας καθυστερούσε επειδή το Μεξικό δίσταζε να προχωρήσει στην περικοπή της παραγωγής που του ζητήθηκε. Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρθηκε να κάνουν οι ΗΠΑ μεγαλύτερη μείωση εκ μέρους του, μια ασυνήθιστη πρόταση για τον τελευταίο που συχνά καταφέρεται εναντίον του ΟΠΕΚ.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ, που απειλούσε τη Σαουδική Αραβία με δασμούς στο πετρέλαιο και άλλα μέτρα αν δεν διόρθωνε το πρόβλημα της υπερπροσφοράς επειδή οι χαμηλές τιμές επιβαρύνουν σημαντικά την αμερικανική πετρελαιοβιομηχανία, χαιρέτισε την απόφαση.

Τέλος, και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα και θέματα στρατηγικής ασφάλειας με τον Τραμπ, στήριξε τη συμφωνία, όπως επίσης ο βασιλιάς της Σαουδικής.