Ολο το βάρος τώρα στο Ντονμπάς

by/ 0 Comments / 0 View / 30/03/2022

Ο ρωσικός στρατός στρέφεται μαζικά προς τα ανατολικά της Ουκρανίας, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η εισβολή: στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. ● Ταυτόχρονα, μετά την πτώση της Μαριούπολης, επίλεκτες δυνάμεις στρέφονται προς τη Ζαπορίζια. ● Πού εστιάζονται οι ουκρανικές αντεπιθέσεις, τι ελπίδες απομένουν στους Ουκρανούς.

Τη σταδιακή αποχώρηση σημαντικού μέρους των μηχανοκίνητων δυνάμεων, που έχει «παρκάρει» εδώ και τέσσερις εβδομάδες γύρω από το Κίεβο, διέταξε χτες το ρωσικό επιτελείο, σε μια υποτιθέμενη «κίνηση καλής θέλησης» στο πλαίσιο των νέων ειρηνευτικών συνομιλιών, που βέβαια ευθύς αμέσως μεθερμηνεύτηκε από τους Ουκρανούς, το ΝΑΤΟ και τα πρόθυμα δυτικά ΜΜΕ σε άτακτη υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και φυσικά σε βαριά ήττα του Πούτιν.

Για την ακρίβεια, η υποχώρηση ερμηνεύεται από το αμερικανικό Πεντάγωνο ως «το άμεσο αποτέλεσμα της αποτυχίας της Ρωσίας να σημειώσει κέρδη γύρω από το Κίεβο, ανατρέποντας το σχέδιό της να περικυκλώσει και να καταλάβει γρήγορα την πρωτεύουσα».

Είναι όμως έτσι; Στην πραγματικότητα, η μερική αυτή «απόσυρση» -που όπως φαίνεται δεν περιλαμβάνει το βαρύ πυροβολικό και τα ρουκετοβόλα των Ρώσων και δεν αφορά την προκεχωρημένη βάση τους στο αεροδρόμιο της Χοστομέλ, μόλις 12 χιλιόμετρα από το Κίεβο- έχει προαναγγελθεί από την προηγούμενη Παρασκευή, και μάλιστα από τον ίδιο τον υπαρχηγό του ρωσικού επιτελείου Σεργκέι Ρουντσκόι.

Αλλωστε και χτες ο Κονασένκοφ, ο υποστράτηγος που εκπροσωπεί το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο έχει αποφασίσει «να μειώσει δραστικά τις εχθροπραξίες» γύρω από το Κίεβο και το Τσερνιχίφ.

Το σημαντικότερο όμως για τους Ουκρανούς δεν είναι από πού φεύγουν, αλλά… πού θα πάνε τώρα αυτές οι μηχανοκίνητες δυνάμεις. Σύμφωνα λοιπόν με τους ίδιους (ανωνύμους πάντα) Αμερικανούς αξιωματικούς που αναφέραμε παραπάνω και επικαλούνται τα δυτικά μέσα, «οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρονται από τον βορρά πιθανότατα θα αναπτυχθούν σε άλλα μέρη της Ουκρανίας».

Προειδοποιούν επίσης ότι η Ρωσία απλώς «αλλάζει ταχύτητα», η οπισθοχώρηση από το Κίεβο «δεν είναι αποχώρηση, αλλά αναδιάταξη» και ότι η Μόσχα απλώς «αλλάζει ταχύτητα». Και ποιο είναι το μέτωπο όπου κρίνονται αυτές τις μέρες οι τύχες της χώρας; Μα φυσικά το Ντονμπάς, στα ανατολικά, και συγκεκριμένα το μέτωπο νοτίως του Ιζιουμ και γύρω από τις όχθες του ποταμού Ντονέτσκ, όπου οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τα ρωσικά τεθωρακισμένα να έχουν προωθηθεί περισσότερα από 25 χιλιόμετρα.

Ταυτόχρονα, μετά την ντε φάκτο πτώση της Μαριούπολης, όπου οι θύλακες αντίστασης μειώνονται ώρα με την ώρα, οι Ρώσοι απελευθερώνουν επίλεκτες δυνάμεις για να πιέσουν και από τη νότια πλευρά του συγκεκριμένου μετώπου, κινούμενοι προς τη Ζαπορίζια. Ή για να στραφούν δυτικά προς την Οδησσό, – αν φυσικά επιλέξουν κάτι τέτοιο, σε περίπτωση που οι συνομιλίες βαλτώσουν και πάλι…

Δυο τρόπους έχει πλέον η Ουκρανία για να αντιστρέψει τη ζοφερή γι’ αυτήν κατάσταση: ο πρώτος είναι να διατάξει την υποχώρηση των στρατευμάτων της από το «καζάνι» του Ντονμπάς, μέσα από τον όλο και στενότερο θύλακα του Σεβεροντονέτσκ, κάτι που φυσικά θα σημάνει την εγκατάλειψη ολόκληρης της περιοχής στους Ρώσους και άρα την παραδοχή της ήττας του ουκρανικού στρατού.

Και ο δεύτερος είναι να μπορέσει να ανατρέψει τα ρωσικά επιτελικά σχέδια με ισχυρές κυκλωτικές αντεπιθέσεις στα νώτα των ρωσικών δυνάμεων, και ιδίως στα κενά που δημιουργούνται από την υπερέκταση των γραμμών τους είτε στο Κίεβο, είτε στο Χάρκοβο, είτε στο νότιο μέτωπο, δηλαδή το Μικολάιφ (όπου χτες οι Ρώσοι βομβάρδισαν ένα κεντρικό κυβερνητικό κτίριο) και τη Χερσώνα.

Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο, βέβαια, μένει να φανεί: οι ώς τώρα αντεπιθέσεις μοιάζουν αναιμικές και μικρής κλίμακας, οι κινήσεις των μηχανοκίνητων δυνάμεων είναι περιορισμένες, καθώς Ρώσοι χτυπούν συνεχώς με πυραύλους αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών, και παρά την ανακατάληψη ορισμένων πόλεων και χωριών στην περιφέρεια των μετώπων, όπως το Ιρπίν δίπλα στο Κίεβο, η Ρουντνίτσκε νοτίως του Σούμι και το Τροστιάνετς κοντά στο Χάρκοβο, οι Ουκρανοί δεν δείχνουν μέχρι στιγμής ικανοί να καταφέρουν κάποιο αποφασιστικό πλήγμα στη ρωσική παράταξη.

efsyn.gr