Οι Σέρβοι υπερεθνικιστές και πάλι στη βουλή

by/ 0 Comments / 19 View / 25/04/2016

Το Κόμμα της Προόδου του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Βούτσιτς κέρδισε τις σερβικές εκλογές. Στη βουλή μπήκαν και οι υπερεθνικιστές του Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος είχε απαλλαγεί στη Χάγη από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Καθαρή ήταν η νίκη του Σέρβου Πρωθυπουργού Αλεξάντερ Βούτσιτς στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Σερβία. Το Κόμμα της Προόδου κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου το 50% των ψήφων καταλαμβάνοντας 145 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, το οποίο διαθέτει συνολικά 250 έδρες.

Στόχος των πρόωρων εκλογών, τις οποίες ζήτησε ο Αλεξάντερ Βούτσιτς, ήταν να συγκεντρώσει μεγαλύτερη πλειοψηφία ώστε να υποστηρίξει αποτελεσματικότερα την προσέγγιση της Σερβίας με την ΕΕ. Μετά τα πρώτα αποτελέσματα ο Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε ότι«τα εκλογικά αποτελέσματα σήμερα (σ.σ. χθες) αποδεικνύουν μια μεγάλη στήριξη στη δημοκρατία μας, στις μεταρρυθμίσεις και στην ευρωπαϊκή προσέγγιση. Αποδείξαμε στους εαυτούς μας και σε ολόκληρο τον κόσμο πως η Σερβία είναι ενωμένη σε μια προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον».
Τη δεύτερη θέση στο κοινοβούλιο κατέλαβαν οι σοσιαλιστές εταίροι της κυβέρνησης. Το σοσιαλιστικό κόμμα SPS κατέλαβε 12% και 33 έδρες. Η μεγάλη έκπληξη πάντως ήταν η είσοδος στο κοινοβούλιο του υπερεθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο απηλλάγη λόγω αμφιβολιών από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το υπερεθνικιστικό κόμμα του Σέσελι SRS κατάφερε να συγκεντρώσει 8% και 22 έδρες και να αναδειχθεί τρίτη ισχυρότερη δύναμη. Ο Βόισλαβ Σέσελι εντούτοις δεν φάνηκε ικανοποιημένος. Όπως επισήμανε, «κοιτάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα θα πρέπει να παραδεχθώ ότι δεν είμαι ικανοποιημένος. Περιμέναμε περισσότερα, όμως ο λαός αποφάσισε έτσι και δεν μπορούμε να είμαστε θυμωμένοι με τον λαό μας. Ο κόσμος θεώρησε ότι αξίζαμε τόσες ψήφους και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

Ο νικητής των εκλογών Αλεξάντερ Βούτσιτς υποσχέθηκε στους πολίτες μια καλύτερη ποιότητα ζωής και την ενίσχυση του αγώνα κατά της διαφθοράς. Αυτοί οι δύο στόχοι θα είναι στο επίκεντρο της κυβέρνησης όπως δήλωσε. Πολιτικοί παρατηρητές ωστόσο εκτιμούν ότι ο τέως και νυν πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις πολλών δημόσιων φορέων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Και στη Σερβία το δημόσιο είναι συχνά ένας χώρος στον οποίο «βολεύονται οι ημέτεροι».

Ο Αλεξάντερ Βούτσιτς δέχεται επικρίσεις από μερίδα πολιτών για αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης και προσπάθεια χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και της δικαιοσύνης. Ο Σέρβος πολιτικός υποσχέθηκε επανειλημμένα στο παρελθόν να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Ένα από τα μεγαλόπνοα σχέδια του είναι η κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων με στόχο την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Πηγή: Deutsche Welle