Οι προκλήσεις της Παγκόσμιας Συνόδου Ανθρωπιστικής Βοήθειας

by/ 0 Comments / 30 View / 23/05/2016

Στην Κων/πολη διεξάγεται για πρώτη φορά η Παγκόσμια Σύνοδος Ανθρωπιστικής Βοήθεια του ΟΗΕ μεσούσης της προσφυγικής κρίσης. Παρόντες μεταξύ άλλων η Άγκ. Μέρκελ, ο Αλ. Τσίπρας αλλά και Ν. Αναστασιάδης.

Στην Κωνσταντινούπολη διεξάγεται από σήμερα η πρώτη Παγκόσμια Σύνοδος Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ. Στη διήμερη διεθνή συνάντηση συμμετέχουν 6.000 εκπρόσωποι κρατών και διεθνών οργανισμών ανάμεσά τους από την Ελλάδα και την Κύπρο. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου είχε πολλές επαφές με εκπροσώπους κρατών και κυβερνήσεων με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών για την ανθρωπιστική βοήθεια. Ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον δήλωσε χθες πως «υπάρχει τεράστια ανάγκη για αλληλεγγύη» και πως ευελπιστεί να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Με αφορμή τη σημερινή σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη μίλησε στην Deutsche Welle η Κριστίνα Μπένετ, η οποία για μια δεκαετία είχε εργαστεί στον ΟΗΕ και σήμερα είναι ερευνήτρια στο Overseas Development Institute (ODI) μια δεξαμενή σκέψης στο Λονδίνο. Η Κριστίνα Μπένετ εξηγεί καταρχάς τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια:

«Το σύστημα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας αναπτύχθηκε πριν από 75 χρόνια και ο κόσμος τότε ήταν πολύ διαφορετικός. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες εστίες κρίσεις, πιο μεγάλες καταστροφές, με το κόστος για την αποκαστάστασή τους να είναι ολοένα μεγαλύτερο. Οι συγκρούσεις είναι διαφορετικές, είναι εσωτερικής φύσης, πρόκειται για συγκρούσεις μεταξύ φτωχότερων ομάδων στο εσωτερικό χωρών παρά για συγκρούσεις μεταξύ κρατών. Οι συγκρούσεις γίνονται με νέου τύπου όπλα, όπως είναι τα μη επανδρωμένα αναγνωριστικά, και πολλές φορές στους πολέμους δεν συμμετέχουν κράτη. Το σύστημα, οι δομές, η θεσμική αρχιτεκτονική που δημιουργήθηκαν το 1945 δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουν ανθρωπιστικές κρίσεις».

Ένα «μεγάλο παζάρι» υπό τον ΟΗΕ

Για όλους αυτούς του λόγους απαιτούνται νέες πρωτοβουλίες. Τα ΗΕ υπολογίζουν πως 125 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρειάζονται άμεσα βοήθεια. 60 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή. Ο διεθνής οργανισμός υπολογίζει πως μόνο αυτό τον χρόνο θα απαιτηθούν 18 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των αναγκών. Παρά την ανάγκη που υπάρχει για βοήθεια και αλληλεγγύη δεν είναι λίγοι αυτοί που ασκούν κριτική και πιστεύουν πως η Σύνοδος θα είναι αναποτελεσματική. Επ´ αυτού η Κριστίνα Μπένετ αναφέρει:

«Πιστεύω ότι στο τέλος η Σύνοδος θα έχει κάποια θετικά αποτελέσματα και θα έχουν πέσει στο τραπέζι κάποιες καλές ιδέες. Πρόκειται για ένα μεγάλο παζάρι, στο οποίο συμμετέχουν οι 15 μεγαλύτεροι δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας και για τους 15 μεγαλύτερους οργανισμούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι δωρητές θα συμφωνήσουν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα, τα οποία θα δίνονται με μεγαλύτερη ευελιξία για μακροπρόθεσμη αξιοποίηση. Και από την άλλη πλευρά, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα δεσμευθούν για μεγαλύτερη διαφάνεια και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίζονται τα χρήματα».

Ωστόσο η Κριστίνα Μπένετ υπογραμμίζει πως υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά να γίνουν, κυρίως ως προς την παροχή βοήθειας σε μικρότερες ομάδες και οργανισμούς που διαθέτουν περιορισμένα μέσα.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle