Οι κατσαρόλες δεν σταματούν να ηχούν και στην Κολομβία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι κατσαρόλες δεν σταματούν να ηχούν και στην Κολομβία / 7 View / 02/12/2019

Εδώ και δέκα μέρες η Κολομβία μπήκε στο «χορό» των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών, που πραγματοποιούνται σε ακόμα εννέα χώρες της Λατινικής Αμερικής ενάντια στις οικονομικές ανισότητες ή τη βία κατά των αυτόχθονων πληθυσμών.

Νέες διαδηλώσεις έγιναν χθες στη Μπογοτά και άλλες μεγάλες πόλεις της Κολομβίας με κεντρικό αίτημα ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε της λεγόμενης σκληρής δεξιάς να αναθεωρήσει την πολιτική του.

Οι κινητοποιήσεις ήταν μικρότερες σε έκταση στην πρωτεύουσα από ό,τι την πρώτη ημέρα του κινήματος, την 21η Νοεμβρίου, από όταν 4 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 500 πολίτες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί, αλλά συνολικά χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μεδεγίν, του Κάλι και του Ποπαγιάν.

«Εμείς οι Λατίνοι έχουμε κουραστεί να μας εγκαταλείπουν παντού» δήλωσε μία 27χρονη φοιτήτρια που χτυπούσε με κουτάλι μια κατσαρόλα, όπως πολλοί διαδηλωτές στην Μεντεγίν.

«Δεν είμαστε η πίσω αυλή των γκρίνγκος», ήταν ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών στην Ποπαγιάν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην Μπογοτά, πολλές δεκάδες αυτόχθονες συμμετείχαν στην πορεία.

Με αυτή την «εθνική διακοπή», όπως την έχουν βαπτίσει οι οργανωτές της κινητοποίησης, οι διαδηλωτές θέλουν να αυξήσουν την πίεση στον Ντούκε, αρχηγό του κράτους τους τελευταίους σχεδόν 15 μήνες, ώστε να μην εφαρμόσει τα «νεοφιλελεύθερα» μέτρα που φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνησή του.

Αντιμέτωπος με το κύμα δυσαρέσκειας, ο Ντούκε άρχισε «εθνικό διάλογο». Αλλά επέλεξε να συναντηθεί με τοπικούς αιρετούς πριν δει τους ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας, γεγονός το οποίο ναρκοθέτησε εξαρχής την αξιοπιστία της πρωτοβουλίας.

«Ακούμε όλες τις μορφές έκφρασης των πολιτών, αλλά δεν μπορούμε πλέον απλά να συνεχίσουμε να κοιτάμε τις απώλειες που υφίσταται η οικονομία», προειδοποίησε ο αρχηγός του κράτους χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Γκουαϊνία.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι αρνητικές γνώμες για το έργο του προέδρου φτάνουν πλέον το 69%. Ο Ντούκε μοιάζει εξάλλου να πληρώσει το κόστος της δυσαρέσκειας που συσσωρεύτηκε στην πορεία των ετών σε μια χώρα όπου οι ανισότητες είναι ανάμεσα στις πιο ευρείες στη Λατινική Αμερική αλλά επικρατούσε σιωπή εξαιτίας της εμφύλιας σύρραξης που μαινόταν για πάνω από μισό αιώνα.

Αλλά πλέον, οι Κολομβιανοί δεν δείχνουν πλέον να φοβούνται να διαδηλώσουν, χάρη στην αποκλιμάκωση της έντασης της εμφύλιας σύρραξης κατά τόπους, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, μετά την υπογραφή πριν από τρία χρόνια της συμφωνίας ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), μέχρι τότε το ισχυρότερο αντάρτικο στη Λατινική Αμερική, που άρχισε τη δράση του το 1964.

efsyn.gr