Οι ΗΠΑ ζητούν επιτακτικά να εφαρμοστεί η εκεχειρία στη Συρία

by/ 0 Comments / 26 View / 22/09/2016

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε από τη Ρωσία να φροντίσει ώστε τα πολεμικά αεροσκάφη της Συρίας να καθηλωθούν στο έδαφος για να μην βομβαρδίζουν πλέον θέσεις της ένοπλης αντιπολίτευσης και άμαχους πολίτες.

Παρουσία του Ρώσου ομολόγου του, του Σεργκέι Λαβρόφ, ο Τζον Κέρι είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ουάσινγκτον ζητά μετ’ επιτάσεως την εφαρμογή της αμερικανορωσικής συμφωνίας της Γενεύης, της 9ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή την αποκατάσταση της εκεχειρίας που κατέρρευσε την Δευτέρα και την «απαγόρευση πτήσης» των αεροσκαφών της συριακής πολεμικής αεροπορίας.

Ο Κέρι κάλεσε όλες τις χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν οποιαδήποτε πλευρά επιχειρεί να σαμποτάρει την εκεχειρία και είπε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει τρόπος να τερματιστεί η «σφαγή» στη Συρία.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η επίθεση που σημειώθηκε την Δευτέρα εναντίον μιας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας «εντείνει τις αμφιβολίες» για το κατά πόσο η Ρωσία και η συριακή κυβέρνηση θα ανταποκριθούν σε όσα προβλέπονται στη συμφωνία της Γενεύης.