Οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν στην παγκόσμια πρωτοβουλία για εμβόλιο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν στην παγκόσμια πρωτοβουλία για εμβόλιο / 4 View / 02/09/2020

Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει τη σύγκρουση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατηγορώντας τον ΠΟΥ για τη στάση του απέναντι στην Κίνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση εμβολίου για τον κορονοϊό, επειδή η προσπάθεια συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η πρωτοβουλία Covax (Covid-19 Vaccines Global Access Facility) είναι ένα σχέδιο που έχει αναπτύξει ο ΠΟΥ σε συνεργασία με οργανώσεις και κράτη και στοχεύει στο να επιταχύνει την ανάπτυξη και τα τεστ για ένα εμβόλιο και στη συνέχεια να εργαστεί για την δίκαιη και ισόποση διανομή του. Με βάση τις ανακοινώσεις του Οργανισμού, τον περασμένο μήνα, περισσότερες από 170 χώρες συζητούν για τη συμμετοχή στους στο Covax.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ το η έρευνα, η ανάπτυξη και οι δοκιμές για εμβόλιο και θεραπεία έχουν προχωρήσει με τεράστιες ταχύτητες ώστε να παραδοθούν ριζοσπαστικά και αποτελεσματικά φάρμακα χωρίς να καθυστερούνται από κυβερνητική γραφειοκρατεία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους διεθνείς εταίρους για να νικήσουν τον ιό, όμως δεν θα περιοριστούν από διεθνείς οργανισμούς που επηρεάζονται από τον διεφθαρμένο ΠΟΥ και την Κίνα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω πανδημίας, προέβη στην πρωτοφανή απόφαση να αποσύρει τη χρηματοδότηση της χώρας του στον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον

Οργανισμό για καθυστερημένη ενημέρωση αναφορικά με τον κορονοϊό και συνεργασία με την Κίνα.

Τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει στον εθνικιστικό δρόμο που έχει χαράξει προωθώντας την επιχείρηση Warp Speed για την ανάπτυξη εμβολίου για τις ΗΠΑ και την παραγωγή 300 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάντως,  έχουν ήδη προειδοποιήσει κατά ενός «εθνικισμού στα εμβόλια» με τον γενικό διευθυντή Τέντρος Γκεμπρεγεσούς να δηλώνει «κανένας δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς».

Efsyn.gr