ΟΗΕ: 45 εκατ. άνθρωποι στην Αφρική αντιμέτωποι με την πείνα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΟΗΕ: 45 εκατ. άνθρωποι στην Αφρική αντιμέτωποι με την πείνα / 11 View / 17/01/2020

Σαράντα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στη Nότια Αφρική -αριθμός χωρίς προηγούμενο- έχουν επείγουσα ανάγκη βοήθειας σε τρόφιμα εξαιτίας της ξηρασίας, των πλημμυρών και της οικονομικής δυσπραγίας, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ.

«Η κρίση πείνας βρίσκεται σε επίπεδο που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται να επιδεινωθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή διευθύντρια της οργάνωσης Λόλα Κάστρο.

Η WFP προειδοποίησε ότι έχει εξασφαλίσει μόνο 205 εκατ. δολάρια από τα απαιτούμενα 489 εκατ.

«Αν δεν λάβουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση, δεν θα έχουμε επιλογή άλλη από το να βοηθάμε λιγότερους ή εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, με λιγότερα χρήματα”, σημείωσε η Λόλα Κάστρο προσθέτοντας ότι «η ετήσια περίοδος των κυκλώνων έχει ξεκινήσει και απλά δεν έχουμε την πολυτέλεια για επανάληψη της καταστροφής που προκλήθηκε από τις χωρίς προηγούμενο καταιγίδες τον περασμένο χρόνο».

Περισσότερο έχουν πληγεί το Λεσότο, η Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, η Μοζαμβίκη, η Ναμίμπια, η Ζάμπια, η Ζιμπάμπουε και το Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη).

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός από τα 15 εκατομμύρια κατοίκους της Ζιμπάμπουε ζει σε καθεστώς χρόνιας διατροφικής ανασφάλειας -περίπου 2,2 εκατ. στις αστικές περιοχές και 5 εκατ. στην ύπαιθρο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Το 20% του πληθυσμού στο Λεσότο, που έχει πληγεί από την ξηρασία, και το 10% των κατοίκων της Ναμίμπιας έχουν διατροφική ανασφάλεια, ενώ σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, περισσότερο πλήττονται οι γυναίκες και τα παιδιά.

avgi.gr