ΟΗΕ: Ρεκόρ αμάχων σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στο Αφγανιστάν

by/ 0 Comments / 1 View / 26/07/2021

Σχεδόν 2.400 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε μάχες στο Αφγανιστάν τον Ιούνιο και τον Μάιο, αφότου οι διεθνείς δυνάμεις άρχισαν την τελική απομάκρυνση από τη χώρα και οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν μια μεγάλη επίθεση. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί τους δύο αυτούς μήνες από το 2009, οπότε διατηρούνται αρχεία, ανακοίνωσε σήμερα ΟΗΕ.

Η αποστολή αρωγής του Οργανισμού για το Αφγανιστάν (UNAMA) κατέγραψε 1.659 νεκρούς και 3.524 τραυματίες από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο. Πρόκειται για άνοδο 47% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Γυναίκες και κορίτσια έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την βία.

«Ιδιαίτερη ανησυχία αποτελεί η ραγδαία άνοδος του αριθμού των αμάχων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν την περίοδο από την 1η Μαΐου, με τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων το διάστημα Μαΐου- Ιουνίου να είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν που καταγράφηκε στο σύνολο των προηγούμενων τεσσάρων μηνών», επεσήμανε η UNAMA.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη δεινή κατάσταση των αμάχων, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και του αφγνικού στρατού εντάθηκαν ύστερα από την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα ως τον Σεπτέμβριο.

Οι σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται καθώς οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει μεγάλες επιχειρήσεις και έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές της υπαίθρου, μεθοριακά περάσματα και έχουν περικυκλώσει πρωτεύουσες περιφερειών, αναγκάζοντας τις αμερικανικές και τις αφγανικές δυνάμεις να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές για να απωθήσουν τους αντάρτες.

Διαπραγματευτές των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης συναντώνται ξανά στη Ντόχα τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο την εξεύρεση λύσης στην κρίση, όμως διπλωμάτες έχουν προειδοποιήσει ότι έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος από τον Σεπτέμβριο όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες.

efsyn.gr